МОК: Белорускиња Тимановска на сигурном у Токију

Танјуг

02. 08. 2021. у 08:40

БЕЛОРУСКА атлетичарка Кристина Тимановска, која је одбила да се укрца на лет за Белорусију и изјавила да је њен тим против њене воље одвео на аеродром, налази се "на сигурном", у Токију, саопштио је данас Међународни олимпијски комитет (МОК).

МОК: Белорускиња Тимановска на сигурном у Токију

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Тимановска (24) је провела је ноћ у аеродромском хотелу, након што је синоћ затражила заштиту од јапанске полиције на аеродрому Ханеда, рекао је портпарол МОК Марк Адамс на конференцији за новинаре.

Она је преко апликације Телеграм потврдила извештачу Ројтерса да се главни тренер Белорусије синоћ по јапанском времену појавио у њеној соби у Олимпијском селу и рекао јој да мора да пође с њим.

"Главни тренер ми је пришао и рекао да је 'одозго' добио налог да ме склоне. У пет (поподне) су дошли у моју собу, рекли ми да се спакујем и одвели су ме на аеродром", написала је Тимановска у поруци.

Међутим, атлетичарка из Белорусије је одбила да се укрца на лет и рекла да неће да се врати у Белорусију.

Тимановска би могла да затражи азил у Немачкој, пренела је синоћ ТВ Нипон цитирајући неименоване изворе, а лист Токио спорт је раније пренео, цитирајући своје изворе, да Тимановска планира да затражи азил у Аустрији.

Белоруски олимпијски комитет (НОЦ) раније је саопштио да су тренери одлучили да је врате кући због њеног психолошког стања, а требало је да учествује у тркама на 100 и 200 метара, пренео је раније ТАШ.

Пре тога је белоруски опозициони Спортски фонд за солидарност навео да је Тимановска наводно приморана да напусти Токио због критика које је изнела на рачун тренера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)