ПИШТОЉИ ИЗА СЕДАМ БРАВА: Ригорозне безбедносне контроле на ОИ за ватрено и хладно оружје - коњи су посебна прича

Недељко Иљукић

01. 08. 2021. у 10:00

ДАМИР Микец је пре десетак дана, негде пред зору обрадовао Србију својој првом олимпијском медаљом.

ПИШТОЉИ ИЗА СЕДАМ БРАВА: Ригорозне безбедносне контроле на ОИ за ватрено и хладно оружје - коњи су посебна прича

ФОТО: Дарко Дозет

После четири покушаја, још од Пекинга 2008. године, Лондона 2012. и Рио де Жанеира 2016. године, Дамир је "упуцао" прво олимпијско сребро својим пиштољем са раздаљине од десет метара.

Како је пиштољ Дамира Микеца прошао пут од Београда до Токија и Олимпијских игара? Како су на овако далек пут отишле разне пушке, муниција, лукови, стреле, чамци, весла, мачеви, сабље, копља, мотке и - коњи!

ЗА КОЊЕ ОДМОР НА ПЕТ САТИ

КОЊИЧКИ спорт се убраја међу најскупље олимпијске дисциплине. Искусни такмичарски коњи коштају од пола милиона до неколико милиона евра и када путују друмом, то путовање траје такође по неколико дана јер процедуре предвиђају одмор на сваких пет сати. Тако широм Европе, на пример, постоје посебна одморишта за животиње и њихове тренере и ветеринаре. Када крену преко океана, као сада у Токио на Олимпијске игре, коњи путују најчешће бродовима, а понекад и авионом. Уз коња су у сваком тренутку његов тренер и ветеринар, а обавезан документ је пасош којим се проверава идентитет животиње.

Лако је фудбалерима, кошаркашима, одбојкашима, пливачима, боксерима и осталима. У торбицу се стави мало опреме, козметике и крене се на пут. Мало је познато како наведени предмети и оне прелепе животиње иду на краћи пут, а камоли на овако дуг, преко седам гора и мора, све до Игара у Токију.

Безбедносне процедуре у вези са транспортом оружја и муниције су врло прецизне, дуготрајне и донекле компликоване. Сваки такмичар пиштољ или пушку носи са собом, а непосредно пред пут, домаћину такмичења се шаље серијски број сваког комада оржја.

ФОТО: ЕПА

Осим тога, на пут се носи и прецизан број комада муниције. Оружје или муниција се носе у пластичним или лименим специјализованим коферима, неки чак имају и шифроване браве. Процедура при доласку на крајњу дестинацију, од изласка из авиона (на пример), па до напуштања безбедносне провере зна да потраје и по неколико сати. Посебно је важан податак да оружје иде са такмичаром у хотелски смештај, или у овом случају Олимпијско село, али муниција - никада. Она иде директно на борилиште (стрелиште) и сваког такмичара чека на тренингу и касније на такмичењу.

Слична процедура је и код такмичара у стреличарству. Лук се расклапа и путује са такмичаром, а стреле иду као и муниција за пиштоље и пушке, директно на борилиште.

Чамци, весла, кајаци, мале и велике једрилице су посебна атракција на свим летњим олимпијским играма. Светска или европска веслачка федерација обично пред Игре организују најмање једно или два велика континентална такмичења, после којих чамци и весла много пре такмичара путују на крајњу дестинацију. Сваки такмичар, односно његов национални савез су у обавези да до поласка на Олимпијске игре набаве идентичан чамац у којем ће веслачи неометано да тренирају.

ФОТО: ЕПА

Атлетичари који се баве бацањем копља или скоком увис имају увек посебну муку пред одлазак на такмичење. До пре неколико година копље је сваки такмичар носио са собом, а од недавно овај реквизит чека сваког такмичара на Играма. Код мотке за скокове ствар је мало другачија и прилично бизарна. Она увек иде са такмичарима и најчешће не улази у авион као део пртљага у трупу авиона, већ иде у путничку кабину и смешта се у простор до прозора, на под.

Мачеваоци су посебна врста елегантних спортиста, а њихови мачеви, флорети и сабље се код безбедносних служби увек третирају као хладно оружје, па такође пролазе посебну процедуру.

ФОТО: ЕПА

Пакују се расклопљени у посебне кофере и пролазе скоро идентичне провере као пиштољи и пушке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)