ЧУДО ОД УТАКМИЦЕ: Јокић и Дончић приредили шоу на мечу Словенија - Србија, победник решен после драме

Ч. В.

17. 08. 2022. у 18:02 >> 22:49

СЛОВЕНИЈА је после велике борбе и продужетка победила Србију са 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6) у препуним "Стожицама" у пријатељској утакмици.

ЧУДО ОД УТАКМИЦЕ: Јокић и Дончић приредили шоу на мечу Словенија - Србија, победник решен после драме

FOTO: KSS

Свако ко се нашао у дворани или крај малих екрана није зажалио зато што је могао да ужива у мајсторијама двојице виртуоза ове игре - Николе Јокића и Луке Дончића који су заједно постигли 60 поена (Никола 26, Лука 34).

Од почетка меча се водила велика борба, а најбољи доказ колико је утакмица била изједначена је то да ниједна од две селекције није имала већу предност од пет разлике.

Србији је припао први период меча, али је Словенија успела добром игром пре свега у нападу да преокрене исход и оде на одмор са предношћу од три разлике - 45:42.

Друго полувреме донело је још више узбуђења. Смењивале су се екипе у вођству, а у кључним моментима лопте су ишле Дончићу и Јокићу у руке. Иако је пријатељска утакмица ваља поменути и да су меч судили словеначки арбитри који су имали неке чудне одлуке, али то не треба да буде изговор за пораз.

Ипак, треба рећи да су Калинић и Лучић раније завршили меч са пет фаулова и то капитен "орлова" је ван паркета морао на старту треће деонице.

Било како било игра Србије није била лоша, простора за напредак има, али приказано може да радује, пред важне борбе у квалификацијама за Мундобаскет и Европско првенство.

Изабраници Светислава Пешића наредни пријатељски меч играју у петак од 18 сати против селекције Италије.

Словенија - Србија 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6) после продужетка

Дворана: "Стожице". Гледалаца: 12.000. Судије: Петек, Грбић, Крајнц.

Словенија: Г. Драгић, Самар 6, Николић 2, Препелич 16, Мурић 6, Тоби 16, Блажич 8, Хроват, Димец 2, Чанчар 7, Чебашек, Дончић 34.

Србија: Петрушев, Давидовац 9, Маринковић 6, Калинић 12, Лучић 3, Добрић 7, Ристић 9, Јокић 26, Недовић 3, Јагодић Куриџа, Мицић 17, Јарамаз, Симанић.

Продужетак: Словенија - Србија 97:92

45' - Невероватна два промашаја Вање Маринковића. Био је оба пута сам за три поена, но није успео да погоди, па је Едо Мурић после оштрог фаула ишао на линију пенала. Други пут није био прецизан, али су "змајчеки" дошли до офанзивног скока. Меч је са црте решио Препелич.

45' - Лош напад Србије и омдах казна. Дончић је избацио повратни пас за усамљеног Чанчара коме није било тешко да погоди шут ван линије 6,75. Тајм-аутом је реаговао Пешић - 94:92.

44' - Јокић је извео 18 и 19 слободно бацање, али опет је погодио једно од два. После Лучића други играч са пет фаулова у нашој репрезентацији је Калинић.

43' - Нови промашај Недовића за три поена, што кажњава Мурић, па је резултат поново изједначен.

43' - Сјајна контра Србије. Јокић је све добро пратио и асистенцију Недовића претоврио у лаке поене.

41' - Какав почетак продужетка. На обе стране је пала по тројка. Погодили су Калинић и Препелич.

Четврта четвртина: Словенија - Србија 86:86

40' - Дончић је узео лопту и кренуо у реализацију последњег напада, али упутио је тежак шут из велике даљине и није био прецизан, па ће се играти додатних пет минута.

40' - Изборио се Јокић за два пенала, али умор је већ стигао Николу, па био половично прецизан.

40' - Дончић ће после тајм-аута имати два слободна бацања после фаула Калинића. Оба пута је био прецизан најбољи актер меча.

40' - Потом до поена стиже Мицић и враћа наш национали тим у вођство. Веома узбудљива завршница у "Стожицама".

39' - Сада напади Србије иду на Јокића, који се изборио за два пенала, од којих је једно реализовао. На другој страни Дончић погађа још један тежак шут.

38' - Подиграо се Мицић на шут за три поена и погодио као кап. Јокић се љути код судија због досуђеног фаула у нападу. Упркос томе што је најбољи играч НБА лиге, судије су свирале фаул који није морао да се свира.

38' - Тоби је погодио тројку, а онда је Недовић везао два промашаја, ипак Словенија то није казнила да оде на већу разлику - 82:79.

36' - До 21 поена стиже Јокић који је сам себи одлично искреирао позицију, а онда је Јокић у наредном нападу без гледања у свом стилу частио Давидовца да дође до лаког коша.

35' - Добар напад "орлова" је тројком завршио Калинић. На другој страни је искористо "мис меч" Тоби који је лако поентирао поред Мицића.

34' - Одличан напад Словеније. Дончић је био удвојен, а онда је иза леђа вратио лопту Тобију који је са централне позиције погодио тројку. Сада је Пешић морао да затражи тајм-аут.

34' - Сјајна одбрана "орлова" и лаки поени из контре за Добрића. Одмах је тајм-аутом реаговао Секулић. Наком минута одмора прецизан са линије пенала био је Препелич.

33' - Не либи се Ристић да шутира тројке. Други пут је центар Фуеланбраде био прецизан из даљине и Србија не да ривалу да се одлепи.

ФОТО: Г. Келић

32' - Доста грешака на обе стране и на крају је Препелич изнудио три слободна бацања, пошто га је на шуту ван линије 6,75 зауставио Маринковић. Члан Валенсије је сва три пута био прецизан - 72:67.

31' - Добрић је снажно кренуо у продор и изнудио два слободна бацања која је погодио. На другој страни лако до коша долази Блазич који је остао сам под кошем.

31' - Последњи квартал је почео фаулом у нападу Жиге Димеца. То је његова четврта лична грешка, од тога је чак три направио у нападу. Мицићу се баш неда. Опет је остао на паркету, сада после јаког ударца у нос.

Трећа четвртина: Словенија - Србија 67:65

30' - Промашио је Маринковић тројку, али је све одлично пратио Давидовац, покупио је офанзивни скок и дошао до лаких поена.

28' - Поиграва се Дончић. Сада је упослио самог Тобија под кошем. На другој страни до лаких поена долази Недовић који је искористио то што га чува Тоби и без проблема је положи лопту.

28' - Нема одбране која ово може да заустави. Лука Дончић погађа на све могуће начине. Није успео да га спречи Калинић, иако је био веома агресиван.

27' - Нови лак кош постиже Дончић, да би на другој насео на финту Калинића и играч Барселоне је успео да изнуди два слободна бацања која је погодио.

27' - После Пешића и Александар Секулић је добио техничу. Слободно бацање је реализовао Недовић, а потом два Јокић пошто је био фаулиран пре техничке.

26' - Дончић је натерао Калинић да га фаулира и то при шуту, па ће ићи на линију пенала, но био је половичан. Ас Даласа је већ стигао до 23 поена.

25' - Јокић наставља да мучи ривала, али прецизан ван линије 6,75 био је Жига Самар који иако млад има доста минута на овом сусрету.

24' - Дончић дуга двојка, па Чанчар закуцавање из контре и ето Словеније очас посла на поену заостатка - 52:53.

23' - Пао је Мицић и жестоко ударио о паркет, забринуло је то навијаче Србије, али успео је да се придигне и настави утакмицу.

23' - Фантастичан потез члана Денвера. Финтом је преварио Тобија и потом изнудио два пенала, али је био половично прецизан. Након офанзивног скока тројку је погодио Маринковић.

22' - Нови поен за Јокића. Заиста публика може да ужива у његовим и Дончићевим мајсторијама. Лучић је направио већ четири фаула и то може бити проблем у наставку утакмице.

21' - Други део меча почиње тројкама Калинића на једној, односно Дончића на другој страни.

Друга четвртина: Словенија - Србија 45:42

20' - Каква тројка Препелича. Подигао се из велике даљине играч Валенсије и на тај начин омогућио Словенији да оде на одмор са предношћу - 45:42.

20' - Сјајно је Мицић искористио блок Јокића и погодио тројку уз фаул. Играч Ефеса је био прецизан и са линије пенала.

20' - У наставку акције Дончић је натерао Јокића да га фаулира, па и он иде на црту, али је био половичан.

20' - Изборио се за два пенала Клемен Препелич и успео је да их погоди. Давидовац је након тога направио фаул у нападу, то је изнервирало Пешића који је зарадио техничку грешку након бурне реакције. Све то користи Препелич да додатно увећа разлику - 41:38.

19' - Калинић је промашио отворено тројку, али Јокић је фаулиран док је водио борбу за офанзивни скок, па ће поново имати два слободна бацања. Сада је оба реализовао.

19' - Период грешака. Словенија је два пута заредом изгубила лопту, а за "орлове" се настављају муке са линије пенала - Калинић је оба пута промашио. Потом је Јокић маестрално асистирао Давидовцу за лаке поена.

18' - Каква секвенца Дончића. Прво два пенала, а онда полагање у контри уз фаул. Одмах тајм-аут реагује Пешић. Реализовао је и додатно бацање - 38:34.

17' - Велики је мајстор Јокић. Одмах је по пријему лопте окренуо Тобија и поентирао. Потом је опет био прецизан са полудистанце. Између два поена аса Денвера закуцао је Тоби.

16' - Мицић је сада био прецизан оба пута са линије пенала, потом је Јокић покупио дефанзивни скок, уочио само Давидовца који је погодио тројку. Све ово је натерало Александра Секулића да позове минут одмора.

15' - Сјајно је Блажич искреирао позицију за шут ван линије 6,75, подигао се на шут из даљине и погодио преко Лучића.

14' - Искористио је Јокић то што га чува Мурић и изнудио је два слободна бацања и опет је био половичан. Невероватно је колико Србија лоше шутира са линије пенала, Мицић је оба пута био непрецизан.

14' - Серија нашег ривала од 8:0. Одмах то жели да сасече Светислав Пешић који је први од двојице тренера који је затражио тајм-аут - 27:24.

13' - Након тројке Мурића "змајчеки" долазе на два поена заостатка. Потом је Препелич изгубио лопту у наредном нападу Словеније.

12' - Сјајан проток лопте Србије. Недовић је видео самог Добрић у ћошку, а играчу Звезде није било тешко да погоди тројку.

Прва четвртина: Словенија - Србија 17:21

10' - Словенија је у проблему, пошто је Димец већ направио три фаула а недавно је ушао у игру.

9' - Дончић је промашио оба слободна бацања, пе ће морати да сачека да оде на клупу, а на другој страни се разиграо Ристић који је постигао трећу тројку за "орлове".

9' - Нови центри су искористили добре асистенције и уписали се у стрелце. Димец и Ристић су дошли до првих поена.

8' - Не иде Јокићу са линије пенала (1/3), али је чак три пута фаулиран и ту већ показује колико је опасан по ривала. Одлази сјајни центар на мали предах, а на паркету се нашао Душан Ристић.

8' - Словенија је други пут на мечу повела након поена Тобија са линије пенала. Он је изашао из игре и уступио место Жиги Димецу.

7' - Велика је класа Лука Дончић. Погодио је двојку и то некарактеристичну, био је то шут из окрета са једне ноге. Након тога су уследиле тројке на обе стране, најпре је погодио Лучић, а потом и Дончић.

6' - После закуцавања Тобија уследили су промашени зицери Јокића на једној, односно Горана Драгића на другој страни.

5' - Невероватно да није свиран на Јокићу. Ипак, судије су опростиле Словенцима, но то не представља проблем Србији која игра сјајно на почетку меча. Мицић је казнио грешку Дончића и лако поентирао.

5' - Капитен Лучић је промашио тројку, али лопта се одбила до Маринковић који је био прецизан ван линије 6,75.

4'- Наставља Јокић да мучи ривала. Одличан контранап Србије, а ас Денвера је поентирао уз фаул, но додатни пенал није реализовао.

3' - После МВП НБА лиге, поентирао је и МВП финала Евролиге Василије Мицић, али онда узвраћа Дончић и то како - тројком из велике даљине.

1' - Меч је почео промашајима на обе стране, а онда је Јокић показао мајсторство и лако поентирао. На другој Чанчар је поентирао преко клупског саиграча Николе Јокића и постигао прве поене за "змајчеке" на овом сусрету.

Крцате су "Стожице". Овај меч је изазвао велико интересовање публике.

 

Србија ће меч почети у петорци Василије Мицић, Вања Маринковић, Никола Калинић, Владимир Лучић и Никола Јокић. За Словенију су меч почели Горан и Зоран Драгић, Лука Дончић, Влатко Чанчар и Мајк Тоби.

Уочи меча:

19.57 - Играчи обе екипе су изашли на паркет и загревају се пред почетак овог пријатељског дуела.

 

19.53 - Ближи се почетак утакмице у "Стожицама", а навијачи су похрлили у дворану како би гледали спектакл и обрачун два мајстора - Николе Јокића и Луке Дончића.

 

19.30 - Светислав Пешић је одлучио да тројица играча пропусте ову утакмицу.

Биће ово права посластица за све који се нађу у "Стожицама", али и крај малих екрана. Љубитељи игре под обручима ће имати прилику да виде обрачун двојице велемајстора Николе Јокића и Луке Дончића, али и осталих кошаркашких асова из две земље чије су екипе играле и финале Евробаскет 2017, када су Дончић, Горан Драгић и Словенци , предвођени Игором Кокошковом као селектором, шокирали Србију победом од 93:85.

Изабраницима Светислава Пешића ће ова утакмица добро доћи пред важне изазове у квалификацијама за Светско првенство. "Орлови" ће 25. августа дочекати Грчку, а три дана касније иду на ноге Турској.

Србија је у последњем мечу затвореног типа славила против Црне Горе, док су "змајчеки" савладали Украјину са 86:82. Треба рећи да је тада тренер Александар Секулић одмарао највећу НБА звезду коју Словенија има.

Подсетимо, нашу репрезентацију од 1. до 18. септембра очекује учешће на Евробаскету. "Орлови" се налазе у групи Д са селекцијама Чешке, Пољске, Финске, Израела и Холандије.

БОНУС ВИДЕО: Селектор Пешић о Теодосићу и репрезентацији Србије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)