ПИКСИ: Да их неко пљује и вређа, е па то неће моћи

Новости онлине

05. 12. 2022. у 13:30 >> 15:20

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА Србије се јесте вратила кући раније него што смо то сви прижељкивали, али се мора размишљати о даљим активностима. Пред "орловима" је учешће у квалификацијама за Европско првенство, где прижељкујемо да се нађемо први пут од 2000. године.

ПИКСИ: Да их неко пљује и вређа, е па то неће моћи

Foto: Tanjug

Хладне главе, дан по слетању у Београд селектор Драган Стојковић је сазвао конференцију за медије у просторијама ФСС у Старој Пазови како би одговарао на сва питања која занимају Србију.

- Неко ко је одговаран човек, а за себе то сматрам, сазвао сам конференцију из два разлога. Први је, наравно, поштовање према медијима, а други у питању је јавност. Желим да објасним неке ствари, да чују из прве руке све утиске после нашег учешћа на СП.  Двадесет месеци сам на позицији селектора, за то време од три циља која сам поставио, како ја, тако организација, два смо остварили. Трећи није. Први циљ и обећање које је било испуњено је да у тешкој групи квалификација завршимо на првом месту и квалификујемо се на СП. Други циљ - после жреба за Лигу нација, где смо се исто нашли у тешкој групи. Били смо први и то смо остварили. Трећи циљ - пролазак групну фазу СП нисмо испунили - почео је Драган Стојковић Пикси обраћање медијима.

Селектор не бежи од одговорности, што је још једном показао.

- Нисам неко ко ће сести у авион, отићи негде, па послати саопштење. Нисам тај човек. - Сматрам себе врло одговорним. Зато сам овде. Зато сам и сазвао ову конференцију за медије.

Пикси признао: То нисам био ја

На питање новинара зашто Пикси није био стари Пикси, селектор је открио детаље.

FOTO: Tanjug/AP

 

- То нисам био ја у Катару (насмејан), а постоје разлози зашто је тако. Ти разлози крећу да мене брину практично почетком новембра. Тачно 14. новембра када смо се нашли овде. Знајући ситуацију, здравствени билтен наших кључних играча. Нећу правити разлику, да ли је неко важнији, али за наш тим су важне карике биле такве да... ако бисмо реално гледали, тешко је било очекивати да играју. Било би ненормално да их не водите у Катар. Били су носиоци и допринели да се Србија радује у Лисабону. Из тог разлога нисам био тај, нисам могао да будем. Знао сам да ће бити тешко доћи до другог места у групи.

Причао, а нисам мислио тако

Селектор је открио због чега је неке ствари говорио иако је знао да није таква ситуација.

- Те изјаве да смо спремни пре Мундијала, то причамо јер странци читају. Када бисмо рекли да идемо повређени, да идемо у саставу у ком не би требало, то би биле алиби приче. Причали би да тражимо изговоре. Желели смо то да сачувамо, ту позитивну енергију и да ће то физичко стање везано за те повреде негде да се превазиђе и да ће до почетка Мундијала ствари да дођу на своје. То је било немогуће.

Пикси није замерио играчима ништа, али реми са Камеруном сматра несуспехом, односно да смо поклонили бод Африканцима.

FOTO: Tanjug/AP

 

- Не летим када смо феноменални на терену, нити се осећам пораженим када то нисмо. Зашто то кажем? Јер смо другу утакмицу против Камеруна имали у џепу, победа је била ту. Из минуса смо се вратили у позитивно стање, из 0:1 смо ментално били довољно јаки, преокренули. Зашто нисмо искористили ту шансу, то остаје на нама, за анализу, како су се неке ствари одиграле у тактичко-одбрамбеној игри. Неке грешке које у смо направили у тој фази и то не би требало да се дешава на овом нивоу. То су велике грешке и поклони за противника. Желим да искористим ову прилику да честитам играчима на свему. Дали су максимум, то говоре неки параметри, када се трчи по 117-118 километара по утакмици, види се пожртвованост, жеља, све што би један тим требало да има. У неким моментима нисмо смели да реагујемо тако и да поклонимо ту једну победу Камеруну. Сами смо криви због тога и то морамо да анализирамо.

За све су криве повреде

Лоша здравствена слика у репрезентацији током Мундијала је направила велики проблем Србији. 

- Да смо били здравствено на месту, слика би била другачија. Постигли смо шест голова, то је феноменално у овом стању. Замислите да смо били здрави и спремни? . Било је разматрања да се зову неки други играчи, нико овде нема резервисано место у тиму. Има довољно времена, све ће се учинити да будемо спремни. Одлучили смо се за овај састав. Да напоменем. Ова листа није се правила по канцеларијама, није се гледао ничији интерес, направљена је трезвено, хладне главе, то су били играчи који су изнели терет квалификација. Тако да немам грижу савест. 

Пикси не мисли да је 29. место на СП лош резултат.

ФОТО: Профимедиа

 

- Направили смо велики успех, бићемо свесни тога тек за 10-15 година. Нашли смо се на Светском првенству. Касније ово што се издешавало у Лиги нација, перфектан низ резултата, прво место, пласман у А дивизију, међу 15 најбољих у Европи, то су неке ствари на које никада нећу дати да неко пљује, негира и понижава. То су чињенице и учинили смо феноменалне ствари за репрезентативни фудбал у претходних 20 месеци. Можда смо могли да прођемо ту групу, али касније ништа не бисмо урадили. Никада јавно то не бих рекао, али нисмо имали снаге за неки дужи корак. Разуме да хоће неко да представи да је све црно, али то не дам. Није црно, не бих седео овде да се осећам осрамоћено, безвредно, онако поражено. Јесмо изгубили, али нисмо поражени. И те како корачамо уздигнуте главе. Ово ће бити добро искуство из којег ћемо да извучемо поуке."

О спољним факторима

Конференција селектора није прошла без "спољних фактора"...

- Спољни фактори који су једва чекали да дође до резултатског неуспеха дочекали су својих пет минута да нападају, омаловажавају, да не користим неке теже речи. То неће пореметити једну здраву групу, оно што смо направили за ових 20 месеци. Нећемо им дати да уносе немир и да неко представи да је катастрофа. То не постоји, трагедија у спорту не постоји. На њима је да коментаришу и да гледају на свој начин. И мора се достојанствено истрпети све, као и похвале, нисмо летели ни кад су нас хвалили. Показали смо да Србија може да игра добар, атрактиван фудбал, оно што народ хоће. Неки пре мене критиковани су за дефанзиву, за лош фудбал, за нешто што је било декадентно. Сад имамо офанзиван, атрактиван фудбал. Понашамо се најбоље што можемо. Нећу никоме дати да ово представља црно и да је катастрофа. Фудбал је такмичење, негде ће бољи победити, слабији изгубити. Из овога ћемо извући само поуке и бићемо јачи него што смо били.

ФОТО: АП/Танјуг

 

Атмосфера у свлачионици "орлова" је била феноменала, бар тако каже Пикси.

- Многи су очекивали да се ми потучемо у свлачионици, да вадимо очи једни другима. То се никада неће десити. Играли су под ињекцијама, ризиковали каријере, дуже одсуство са терена, то мора да се поштује. Гинули су за дрес Србије, а ја изражавам задовољство и поштовање због такве групе момака. Ово је био само један максимум у стању у ком смо били. Били смо чак и у то јситуацији на прагу да прођемо круг и да кажем прошли смо прву фазу, ја сам своје одрадио. Нисмо и не бисмо имали снаге за то. То је моја лична опсервација стања које сам имао 14. новембра.

Погледајте Белгију

Физичка спрема и здравствени билтен је проблем који селектор упорно апострофира.

- Што се физичке припремљености тиче, ми нисмо били на нивоу таквог такмичења. Мислим да не грешим. Ако погледате игру и перформанс и наше учешће у свим тим утакмицама. Ако се рачунају 60-65 минута, били бисмо први у групи по резутату. Нажалост, играју се 90+ минута. Нисмо били на том нивоу да одговоримо. Приметио сам да је слично стање и у неким другим репрезентацијама и био сам изненађен што је тако. Играчи нису на том физичком нивоу да одговоре изазову какав је Мундијал. Белгија рецимо, изгледала је као издувани балон у физичком смислу. Да ли је могуће да они, са таквом генерацијом и очекивањима, буду на том нивоу по физичком стању. Нису они мој проблем, наш проблем смо ми, потребна је анализа већа. Анализа физичке спреме, сви су дошли из такмичења, није било паузе...

ФОТО: Профимедиа

 

Митровић је носио гипс девет дана

Пикси још једном похвалио Митровића.

- Можда не знате, али Митровићев приватни тренер је ставио гипс почетком новембра. Носио је 8-9 дана, када сам то чуо још већа забринутост је била. Први додир са лоптом 22. или 23. новембар. И он у таквом стању каже могу. То је за свако поштовање. Тако је било и са Влаховићем. Хтели да признамо или не, то су наше ударне игле. Ово што су дали гол или два је ништа шта би дали да су били у топ форми. То је ништа. Било би много више голова. Није ово алиби, морали смо да решимо Камерун, то нема приче, нема ту физике, технике, тактике, то мора да се реши. Сами смо криви.

"Орлови" комплетни у квалификацијама за Европско првенство

Новинаре је занимало и да ли је неко од играча најавио повлачење.

- Не, не, апсолутно нико. Многи су очекивали, што се дешавало, дешавале су се сцене, непријатне ствари у свлачионици, па и до физичких обрачуна, што не приличи никоме. Али у нашем случају, тога није било. Пружио сам свима руку, честитао, идемо даље. У марту нас чека квалификације за Европско и желимо да одведемо Србију на ЕП први пут после 24 године. Ово је иза нас, пуно проблема, али нас врло брзо чека ново.

Пикси је још једном причао о мечу са Швајцарском, где му се замера да је био превише офанзиван, као и цело првенство.

FOTO: Tanjug/AP

 

- Ми смо успели оно што је најтеже, да из минуса одемо у плус. Дошли смо до 2:1 и имали смо тотално другачији план. Припремљена је била дупла измена у полувремену, нећу вам рећи ко, али на том дефанзивном плану бисмо изгледали боље. Онда се дешава последњи минут где наивно примамо гол и онда план пада у воду. Отишли бисмо у другачији систем, далеко дефанзивнији, а потом бисмо чекали контранапад. Бар бисмо се бранили. Изменама покушаваш да освежиш екипу, опет долази до шока почетак другог полувремена, да смо у минусу једног гола. Тада нисмо налазили више могућност, нити снагу да окренемо. Нападачи су нам били на 50-60 одсто могућности.

Пикси: Некима сам трн у нози

Постоје људи у Србији којима је Драган Стојковић трн у нози.

- Нацију никада нисам лагао нити ћу је лагати. Имате људе који не воле што сте ту. Нисам неко са ким може да се манипулише. Ја нисам Деда Мраз који дели поклоне и испуњава жеље. Имам свој став и ту не могу да ми се приближе. Од мог доласка у марту 2021. године, знам да сам некима трн у нози. То је њихов проблем. Зашто? Боли их то што немају утицај на репрезентацију. Боли их што смо очистили неке негативне ствари, што је Спортски центар у Пазови постао Кућа мира, кућа спокојства за играче и најбољу припрему, а не кафана да неко може да уђе кад год хоће и ради шта хоће. Било је доста тих бочних фактора, не могу сви да вас воле и подржавају.

Пикси је послао моћну поруку "спољним факторима"...

- Радим поштено свој посао, пут стратегије, како репрезентација треба да игра и да се понаша, то је исправан пут. Када ставовима и понашањем доведете стање у коме сте, а оно не дозвољава мешетарење, уплив фудбалских агената, клубова, њихових интереса. Онда наравно да сметате, не могу да манипулишу са вама. То је тако на крају крајева. Докле год сам ја селектор, то ће тако бити. Нисам неко ко ће бити као време, данас сунце, сутра киша. Имам став, идеју, за то се борим. Поносан сам на све што смо урадили и нећу дозволити никоме да гази по томе. Фудбалска Србија и јавност могу да буду поносни на репрезентативце, понашање ,пожртвовање и све што су показали. Од марта 2021. године до сада.

Селектор је још једном открио због чега се вратио у Београд, а није отишао у Париз или Мајами.

FOTO: Tanjug/AP

 

- Могао сам да одем у Париз, Мајами или где год и да пошаљем саопштењем. Није се постављало питање да не изађем у јавност, јер јавност мора да зна и треба да зна и то је обавеза. Не да неко бежи и да се крије после првог резултатског неуспеха. Ми нисмо били врећа за ударање, примали по 5-6 комада и изгледали као банда која је дошла да се купа. Иако чујем, нисам читао новине, ниједну реч нисам прочитао од дана када сам слетео у Доху. Да ли ће неко да хвали, куди, понижава, хтео сам да се фокусирам на тим. Али могу да претпоставим и треба да псотоје критике. Потпуно разумем, нисам неко да кудим и питам зашто неко нешто прича. Ово је демократска земља, може да се прича шта год хоће, али да се утиче на тим, систем игре, ко ће да игра. То одлучујем само ја и нико више у овој земљи. Искључиво ја. Зато делим одговорност и кад је добро и кад је лоше. Нема разлога да будем осрамоћен, нисам ништа украо, убио некога, нисам урадио ништа нечасно да бих се сакривао. То је неприхватљиво за моју свест.

Не знам шта сте гледали

Пикси је још једном говорио о систему који нам је донео Светско првенство, али на истом однео све.

- Неко је рекао, не можемо ми у овом систему да играмо. Стварно? Тај систем нам је донео Светско првенство. Не знам шта сте гледали. Систем као систем није никаква гаранција да ћеш успети, то је интерпретација игре на терену. Да ли ћете играти са три или четири позади, то је небитно. Битно је да ли се поштују принципи, има много ствари, али да вас не замарам.

Селектор је открио за чим жали...

Фото: Н.Параушић

 

- Списак од 26 имена био је такав, констатација је била да је то најбоље што Србија има. Играчи из одбране одиграли су све у квалификацијама, успешно, са неким мањим грешкама које нису биле кобне. Реално је било да се пружи шанса истим тим играчима. Не може да се жали за просутим млеком. Време је прошло. Жао ми је што нисам могао да рачунам на Настасића и Спајића, играче са искуством који могу да одговоре тим задацима и који имају квалитет. Знате за њихове повреде, са Матијом би било неозбиљно да се ослањамо на њега због хроничних повреда. Урош са друге стране је имао ту несрећу да је имао озбиљан прелом и ван строја је био дуго због тога. То је нешто најбоље што ми имамо. Могло је боље и морало је. Никада нисам био неко ко је делио екипу на одбрану, везни ред и нападаче. Од марта 2021. године смо декларисали наш став како репрезентација треба да изгледа. То је тимски дух. Не можете да делите линије. Тим је тај који побеђује и губи и који доноси славу и успех.

Мајстори смо да унесемо немир

Пикси је причао и о изборима у ФСС, који су унели немир у национални тим.

- Били сте сведоци тих дешавања. Не бавим се фудбалском политиком, све што се десило није лепо. Али се десило. Мајстори смо да унесемо немир и покваримо атмосферу. Тајминг за то није био добар, јер је било 10 дана пред одлазак. То није никакав алиби, нека се људи баве том врстом проблематике. Да ми се свиђало, није. Да су ме играчи питали какав је ово циркус? Јесу, да питали су ме. Чудили су се и питали да ли је могуће. То сам оставио по страни и рекао им да се фокусирају на друго, да не губе енергију на нешто што не треба да вас интересује.

Селектор Србије се још једном вратио на "спољне факторе, али није открио њихова имена.

- Знам који су разлози људи који ме пљују, уплив, утицај, има таквих, то не дозвољавам и то није ништа спорно. Трудим се да свој посао радим на најпоштенији начин и колико знам и могу. Питање је да ли знам или могу, неко ће рећи овако или онако. Имам чист образ. И нико неће успети да га упрља. Нико. Списак је знао да се мења пред утакмицу у свлачионици некад, то је истина, потпуна истина. Зато нас нема у Европи 25 година. Због тих ствари. Онда дође неко и почисти све те ствари и наравно да не ваља. Бистра вода им не одговара. Многима не одговара, јер су навикли да живе у муљу. У бистрој води се све види. Знам који су разлози људи који ме пљују, уплив, утицај, има таквих, то не дозвољавам и то није ништа спорно. Трудим се да свој посао радим на најпоштенији начин и колико знам и могу. Питање је да ли знам или могу, неко ће рећи овако или онако. Имам чист образ. И нико неће успети да га упрља. Нико. Списак је знао да се мења пред утакмицу у свлачионици некад, то је истина, потпуна истина. Зато нас нема у Европи 25 година. Због тих ствари. Онда дође неко и почисти све те ствари и наравно да не ваља. Бистра вода им не одговара. Многима не одговара, јер су навикли да живе у муљу. У бистрој води се све види.

FOTO: M. Vukadinović

 

Пикси: Боље да сам ја два месеца био у болници због КОВИД-а

Повреде играча су дефинитивно оно што највише боли Пиксија

- Не можете да замислите колико ми је тешко пало (када сам видео 7-8 играча ван строја на тренинг). Пре бих ја пристао да будем у болници два месеца од Ковида, него да они буду повређени. Знао сам еуфорију, очекивања, а знао сам да нећемо моћи дао одговоримо. То ме боли. Прошли би даље да смо били здрави. Не може ауто да се вози без два точка, посебно два предња. Да будем сликовит, да ме боље схвате. Можете да притискате гас, али џаба...

Селектор не дозвољава да му било ко дира играче.

- Срамота је када се не бориш, када се шеташ по терену, а ми смо све учинили што је у нашој моћи. Зато капа доле свима. Да тражим више, био бих неморалан. Све што сам тражио у квалификацијама, они су одговорили. Ово је био моменат када не можете да тражитие више јер нису у могућности. Да неко пљује по њима? Да их вређа? Они који су гинули. То нити је фер, нити ћемо дозволити. Циљ ће остати исти. Да будемо здрава група, група која ће донети успех српском фудбалу, а то је да после 24-25 година одемо на ЕП.

Пикси је упоредио шта му је теже било промашен пенал против Аргентине 1990. године или пораз од Швајцарске.

- Теже ми је пао други гол Швајцарске, пораз као пораз не. Други гол, у моменту када не сме да се прими. Он ми је тешко пао. Знао сам да то мења ствари. Неке ствари не можете да утичете. Тај други гол ми је баш тешко пао. Није му било време да примимо тај гол. Наивност у том неком дефанзивном, тактичком смислу нас је коштала. Отишли смо у Катар, били учесници, велики успех за српски и репрезентативни фудбал. Не сме да се гледа црно, ово је шанса да се научи из грешака. Учићемо из наших грешака, да поновим: Бићемо бољи и бићемо јачи. Да бисте правили резултате, шта је потребно? Континуитет учествовања. Морате да имате искуство, самопоуздање.

На крају још једна порука "спољним факторима"...

- У ових 20 и нешто година имали смо две-три Лиге шампиона, 2006, 2010, 2018. и 2022, четири Мундијала. Где смо били такви какви смо били. Треба само бити реалан. Ништа то ми нисмо спектакуларно постигли на светском или европском нивоу. Стално потенцирам да је одлазак на такмичење велики успех, заиста велики. И то мора да се поштује и цени. Ко год мислио да негира и да пљује по томе, неће му успети, нећемо то дати. Знам колико се играчи жртвују и колико дају да преставе Србију на најбољи начин. Добро радимо, добре се понашамо, атмосфера је супер, то су показатељи. То није фатаморгана нити неко нешто измишља. Многима то смета - рекао је Пикси и закључио.

- Главу горе, Србија мора да верује у ове момке који ће нас одвести у Немачку на Европско првенство.

Подсећања ради, Србија је завршила Мундијал у Катару као 29. од 32 репрезентације, освојивши само један бод у групи са Бразилом (0:2), Камеруном (3:3) и Швајцарском (2:3).

БОНУС САДРЖАЈ

Да ли сте знали да је Новак Ђоковић у својој књизи изнео план како да за само четрнаест дана трансформишете и тело и живот? Уз недељни јеловник, корисне савете за побољшање варења и изврсне рецепте који се лако припремају, лако ћете се ослободити вишка килограма и побољшати здравље. Новак вам открива и лаке вежбе за разгибавање, исте оне које и он ради пре сваког меча.

Наручите ОВДЕ свој примерак књиге "Сервирај за победу" и крените стопама најбољег на свету.

Такође, још једна књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Путин ми није рекао шта ће бити у Украјини, али сам препознао то у разговору с њим - ни 3 минута није причао о томе

ВУЧИЋ: Путин ми није рекао шта ће бити у Украјини, али сам препознао то у разговору с њим - ни 3 минута није причао о томе

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостујући на ТВ Принк говорио је о изјави Кристијана Вершолца, који је рекао да је од српског председника сазнао да ће почети рат у Украјини.

26. 03. 2023. у 10:22

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да ће се у наредним месецима мењати динамика нашег односа са Европом, и да жели да се нада да ће то бити у позитивном светлу.

26. 03. 2023. у 10:29

Коментари (22)