ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: ФИФА напрасно увела ново правило, овакав Мундијал нико није очекивао!

Новости онлине

21. 11. 2022. у 22:32

СВЕТСКО првенство у фудбалу је почело у Катару, и то уз једну велику промену.

ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: ФИФА напрасно увела ново правило, овакав Мундијал нико није очекивао!

ФОТО: АП

Утакмице, као што су сви навијачи и гледаоци путем ТВ екрана могли да виде - трају далеко дуже него што се очекивало.

Заправо, на три меча одиграна у понедељак, уместо да је публика гледала игру која траје шест полувремена, када се сабрало време које су фудбалери провели на терену - све је потрајало дуже него што траје седам полувремена.

А зашто?

ФИФА је увела ново правило за судије, односно смерницу, да се свако губљење времена - надокади. Тачније, скоро свако, јер се, када се о полувременима ради, обично се игра ефективно од 26 до 33 минута у најјачим европским лигама.

Зато се на утакмицама играним у понедељак није надокнађивало само по минут или ни толико после уводног деча меча, односно три до пет минута због измена у другом полувремену, већ далеко, далеко више.

Рецимо, утакмица Енглеска - Иран била је продужена судијском одлуком за 14 минута у првом полувремену, а за 10 у другом. 

Па опет, не да се није играло 24 минута, него значајно дуже: додатних 29 минута је одиграно.

Разлог је што се примењује стриктнија надокнада "изгубљеног времена" и током судијске надокнаде времена, па је тако уместо 14+10 "рачунице" за поменути меч, додатно одиграно најпре 15, па онда још 14 минута после оног деведестог. Укупно се, дакле, играло не 90, већ 119 минута. Као да су била два продужетка...

На утакмици Сенегал - Холандија играчи су видели да четврти судија показује да ће се играти два минута надокнаде после првог полувремена, а осам после другог. Играло се 3 + 11.

И, коначно, на мечу САД - Велс, било је показано да ће се играти четири, односно девет минута судијсе надокнаде времена, а играло се пет додатних у првом полувремену, те 11 у другом.

Све укупно, 29 додатних минута у првој утакмици, 14 у другој, а 16 у трећој. Односно, уместо да три меча трају (3х90) 270 минута, играло се 329. Били су продужени за чак 59 минута. 

Или: скоро пуних сат времена дуже су трајали него што су многи мислили да ће бити случај.

 

Подсетимо, репрезентација Србије игра против Бразила у четвртак од 20 сати по нашем, средњоевропском времену, а ту утакмицу можете уживо да пратите уз портал "Новости", у чијој секцији "Катар 2022" вас већ чека обиље материјала са Светског првенства у фудбалу.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО-СНИМЦИ:

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)