ШПАНЦИ СЕ ДИГЛИ НА НОГЕ ЗБОГ СРБИЈЕ И УКРАЈИНЕ: "Нећемо меч са њима, никако!"

Новости онлине

10. 08. 2022. у 20:58

РАТ у Украјини, односно "специјална војна операција" како то назива Русија, и даље се с посебном пажњом прати широм света, па и пратећи спортски сегменти. Најновије вести на ту тему имају чак и једну додирну тачку са Србијом а притом - стижу из Шпаније.

ШПАНЦИ СЕ ДИГЛИ НА НОГЕ ЗБОГ СРБИЈЕ И УКРАЈИНЕ: Нећемо меч са њима, никако!

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Но, пођимо редом.

Од почетка поменуте војне интервенције Русије, западне државе се просто утркују ко ће и како казнити и Руску Федерацију, али и Белорусију која јој помаже, а како спорт није изузет од санкција, и ту постоји трка - ко ће више, а ко на оригиналнији да изрекне неку казну, а ко ће се више додворити Украјинцима.

Са једне стране, ту су санкције Русима и Белорусима у виду тога да се клубови и репрезентације избацују са такмичења, па и спортисти у многим појединачним спортовима, а са друге се украјински такмичари и клубову се зову у госте, организују се и оне "праве",  међународно признате, али и хуманитарне утакмице.

Један ревијални меч тог типа требало би да се одржи ове седмице у Шпанији, али... шпански навијачи дижу глас против тога.

У питању су присталице клуба Депортиво Ла Коруња, који је основан још давне 1906, који је једном био првак Шпаније, а у пет наврата вицешампион. Ипак, он и поред пет узастопних сезона у Лиги шампиона (а једном и пласмана у полуфинале) - последњих година тоне, па је 2018. испао у другу лигу, а 2019. у трећу, у којој је и сада. 

Како јавља руски "Чемпионат", навијачка група "Ријазор Блуз", која верно прати клуб из Ла Коруње, противи се мечу са Металистом из Харкова из два разлога. Један је веза тог клуба и његових присталица са неонацистима, а други је што меч организује једна, по њима спорна, шпанска организација, која се недавно залагала да се забрани концерт Емира Кустурице.

Емир Кустурица / Фото: П.Милошевић

У том тексту се наводи следеће:

"Ултраси шпанског Депортива, Ријазор Блус, противе се пријатељској утакмици с Металистом из Харкова, јер навијачи поменутог шпанског клуба нису задовољни неонацистичким орелом који 'краси' присталице украјинског клуба, као и њихове везе са Азов батаљоном, организацијом која је забрањена у Руској Федерацији.

- Нама је жао цивила који су морали да напусте своју земљу, али верујемо да овај клуб представља исту ону политичку линију коју смо могли да видимо и у украјинским институцијама, наводе они у саопштењу.

Они се такође противе утакмици и због чињнице да ће се на планираном мечу скупљати новац који ће се слати Галицијској асоцијацији за помоћ Украјини, јер је 'претходних недеља она тражила да се уведе цензура на поједине музичке наступа у Ла Коруњи', укључујући и захтев да се откаже концерт српског редитеља и композитора Емира Кустурице.

Уз то, навијачи сматрају да поменута организација није урадила ништа да се помогне жртвама великих пожара у њиховом региону.

Утакмица између Депортива и Металиста заказана је за 13. август", наводи се у тексту поменутог руског медија.

"Ријазор Блус" су недавно прославили 35 година организоване подршке Депортиву, а тог дана су широм Ла Коруње приредили огромну бакљаду.

Депортиво, иначе, и поред селидбе у трећи ранг такмичења, и даље има огромну подршку на утакмицама, па је тако за сезону 2020/2021 продао чак 20.070 сезонских карата.

Сам клуб бодри око 200 групица навијача, познатих као "пење", а највећа група је управо поменута организација присталица Депортива која се и огласила против утакмице са Металистом из Харкова.

Бонус видео: Кад је у халу ушао војни оркестар, "гробари" и "делије" загрмели као један!

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОПИСОМ ПРЕКРАЈАЈУ ИСТОРИЈУ: Браћо Црногорци, витешких синова потомци - издржите

ПОПИСОМ ПРЕКРАЈАЈУ ИСТОРИЈУ: "Браћо Црногорци, витешких синова потомци - издржите"

"УМЕСТО да живимо у Црној Гори као бубрези у лоју, тамо се инсистира на тој подели ми или они, а уствари се то негде своди на четнике и партизане. Ја не знам да ли постоји више ико жив од тих четника и партизана…"

04. 12. 2023. у 12:47

Коментари (1)

СРБИ... Овако је Ју-Ес опен реаговао на то што је Хамад Међедовић постао најбољи млади тенисер на свету