ДА ЛИ БИСТЕ ПОГОДИЛИ ДА ЈЕ ОВЕ ХИТОВЕ НАПИСАО ШАБАН ШАУЛИЋ? Многе велике звезде данас имају каријеру захваљујући њему

Новости онлајн

21. 05. 2024. у 23:55

ШАБАН ШАУЛИЋ осим бројних хитова које он отпевао и оставио иза себе, многим својим колегама написао је такође песме које су евергринови.

ДА ЛИ БИСТЕ ПОГОДИЛИ ДА ЈЕ ОВЕ ХИТОВЕ НАПИСАО ШАБАН ШАУЛИЋ? Многе велике звезде данас имају каријеру захваљујући њему

Фото: Ненад Живановић

У текстовима које је он писао приметна је његова музичка линија и посебно емотивни тон. Певач је у једној емисији и говорио о томе:

Фото: В. Данилов/Новости архива

- Било је то време када сам се радовао свакој лепој песми, сваки успех колеге био је и мој успех. Песме су пратиле моје расположење, многи текстови су ме погађали као да су моји, мелодије су извирале спонтано из доброг дружења и атмосфере - причао је Шабан у радио емисијама.

У једној сарајевској кафани открио је голобрадог дечкића, са сличним трилером и распоном. Звао се Јашар Ахмедовски. Шабан је Јашару компоновао тридесетак песама: "Ружо моја, најмилији цвете", "Судбина је моја у рукама њеним", "Кад одрастем женићу те", "Да ли си слободна вечерас", "Писала си некад мени", "Једној жени за сећање дуго", "Цео град је плакао за нама", "Војнички дани", "Дечак заљубљени", "За срца заљубљена", "Од погледа до пољупца", "Буди мајка Алију", "Свирале су две гитаре", "Живље мало, тамбураши", "Верујем у тебе", "Сад милујеш неког другог", "Млади, па луди", "Несрећник заљубљени", "Анђелина", "Полутама дискотеке", "Ти си моја јесења бада", "Због ње", "Врати се"...

Фото: Ивана Стевановић

На сличан начин у Шапцу упознаје и Бранку Станарчић, испоставило се "женског Шабана", и уводи је у дискографију са прве две плоче и четири песме: "Једини човек", "Као благи поветарац", "А тебе нема", "Прва је љубав најближа срећи".

- Када сам први пут чуо моју Шапчанку, помислио сам да покушава да ме имитира. Сетио сам се тада мојих почетака у махали, мојих имитација. Помислио сам - добро, па и ја сам имитирао Есму, можда и Бранка сјајно имитира мене. Када сам схватио да је то њена боја, одушевио сам се -причао је Шабан о Бранки Станарчић.

Шабан је компоновао око три стотине песама за своје колеге и колегинице.

Вида Павловић - Не лажимо једно друго, Отиш'о си на улице града, Ја сам жена са два срца, Мисле људи да сам срећна, Он је човек што ми узе срећу, Мени треба нежно миловање, Како живиш поред друге жене, Донеси радост у моју тугу,

Зорица Брунцлик - Шта ја немам то што она има, Како ти је, како живиш, Да ли си сада још онако леп, Три ноћи љубави, Изабраник мога срца, Био си мој, а сада си њен.

Фото: Ивица Стефановић

Хасан Дудић - Кад љубави дође крај, Поклони ми љубав, поклони ми себе, Прође младост и лепота, Иако си туђа жена,

Зоран Калезић - Смири се срце, Како да те зовем срећо или туго,

Харис Џиновић - Крчмару, вина за свираче,

Верица Шерифовић - Увек си ми говорила мајко,

Зоран Јовановић - Ех, ти моја жељо пуста, Који ти је ђаво,

Мунир Фуљанин Муки - Мањи од маковог зрна, Плавушо душо, Срећо моја,

Шериф Коњевић - А онда ми причајте о њој,

Љуба Аличић - Некада смо ти и ја,

Горица Илић - Лек за душу,

Алија Пекић - Успомене,

Мирослав Радовановић - Песма помирења,

Мурадиф Демировић - Поведи мајко коло,

Мустафа Езић - Тамо код најдаљих брда, Једна жена плаве косе...

Мехо Хрштић - Свако живи како зна и уме,

- Ја сам две године пре Миланчета добио од Лакија конобара текст песме "Једна жена плаве косе". Компоновао сам је и снимио са Мустафом Езићем уз оркестар Бранинира Ђокића. Песма је остала тотално незапажена, практично се није чула. Три године касније, Миланче компонује на исти текст другу мелодију, са измењеним рефреном и са својом хармоником и ансамблом. Миланче је од те песме направио велики хит, и од тада волим скоро сваку Миланчетову песму - говорио је Шабан у Музичкој апотеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

РУСИЈА У НЕВЕРИЦИ Нова забрана - ови руски шпијуни и саботери не могу на Олимпијске игре Париз 2024!