СВЕДОЧАНСТВО ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА: У Новом Саду представљена књига о култном југословенском панк бенду "Пекиншка патка"

С. БАЈИЋ

29. 09. 2022. у 10:11

КЊИГА "Човек патка" о култном новосадском панк бенду "Пекиншка патка", саткана од прича 12 савременика и чланова групе настале пре 43 године, на јединствен начин представљена је на "Трибини младих" Културног центра Новог Сада.

СВЕДОЧАНСТВО ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА: У Новом Саду представљена књига о култном југословенском панк бенду Пекиншка патка

Фото Танјуг

Увертиру у промоцију занимљивог штива о панку у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, који се поред Ријеке и Љубљане појавио и у Новом Саду, уприличиле су чланице гудачког квартета ТАЈЈ, класичним панком у аранжманима композитора Љубомира Милановића.

- За "Пекиншку патку" битна је била муњевитост појаве на сцени, једнако као и брзина препознавања од стране Радио Новог Сада и публике, који су у том тренутку допринели да се нешто ново и неконвенционално позиционира. Свако сећање је крхко и опасно је ослањати се на њега и значај књиге је што оставља неизбрисиву успомену на време које је "Пекиншка патка" обележила - оценио је Витомир Симурдић, новинар и некадашњи музички уредник Радио Новог Сада.

Синиша Рељин, редитељ чувеног снимка наступа "Пекиншке патке" из 1979. у излогу робне куће "Норк", потврдио је да се емисија са тим материјалом на РТВ Нови Сад појавила 12 година касније.

- Знали смо да је име бенда веома важан детаљ и све нам је било у то време блесаво и неозбиљно, а Чонтино образложење да "Пекиншка патка" има два "п" у називу, као директна асоцијација на панк, допало нам се и прихваћено је - казао је Срета Ковачевић, оснивач и гитариста бенда.

Књигу чине казивања Пеце Поповића, Синише Шкарице, Слобе Коњовића, Витомира Симурдића, Срете Ковачевића, Ласла Пихлера Циле, Синише Рељина, Јоце Адамова, Ивице Влатковића, Цакија Кравића, Кароља Ковача и Бранка Шкорића Шкоре.

- Сваки од њих је дао сопствени, нов угао гледања на време које се, из ове перспективе, може окарактерисати најпре као безбрижно и плодно, време једнаких могућности за све који су желели нешто да ураде и да се остваре, време када се знање ценило, искуство награђивало, а непослушност кажњавала - објаснила је Мирјана Ковачевић, која је приредила књигу.

ЦИЛА ОДБИО ЏОНИЈА

БУБЊАР "Пекиншке патке" Ласло Пихлер Цила објаснио је како се осамдесетих година прошлог века "захвалио" Бранимиру Џонију Штулићу на позив да пређе у "Азру":

- Делили смо бину са "Азром" и, после свирке, Џони ми је пришао и рекао:

"Ти мораш свирати са мном у 'Азри'". Одговорио сам у смислу - шта ћу ти ја кад имаш одличног бубњара. Нисам ни помишљао да напустим "Пекиншу патку", нити бих то учинио јер је моје срце у мом бенду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Епицентар у Доњем Милановцу