ПОЗИТИВНИ, НЕ ШАЉИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ У ШКОЛУ! Апел просветне заједнице Републике Српске родитељима зараженим вирусом корона

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 10. 2020. у 11:15

ПОЗИТИВНИ, НЕ ШАЉИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ У ШКОЛУ! Апел просветне заједнице Републике Српске родитељима зараженим вирусом корона

Фото Д. Поздеровић

ПРОСВЕТНА заједница Републике Српске апелује на родитеље који су позитивни на ковид 19 или су због симптома у изолацији да не шаљу своју децу у школу на наставу!

На терену је примећено много случаја где из породица у којима су родитељи позитивни на корону деца долазе у школу на наставу. Иако се за децу тврди да су отпорнија и имају слабије симптоме на ковид 19, просветари кажу, за "Новости", да очекују одговорност од родитеља како би се задржао стабилан сектор образовања и наставило са извођењем наставе.

- У школе су долазила, а нажалост и даље долазе, деца чији су родитељи позитивни. Како би заштитили и децу, учитеље и наставнике, апелујемо на родитеље да буду савесни и да не шаљу децу у школе, ако су позитивни - поручују просветари.

Мирослав Попржен, председник Актива директора основних школа регије Бањалука, каже да је нажалост све више заражених просветних радника који морају у изолацију.

- Уколико родитељи желе да се очува образовни систем, онда морају децу оставити код куће. Ту нема другог начина - каже Попржен.

УПОЗОРЕЊЕ Наталија Тривић, Фото Влада РС

Драган Гњатић, председник Синдиката образовања, науке и културе РС, каже да је сада најбитнија одговорност свих у заједници како би што се образовни сектор сачувао.

- У сектору основног и средњег образовања имамо око 18.000 запослених. Они брину да наша деца имају наставу. Морамо их заштити и знати да у просвети имамо доста радника који су већ нарушеног здравља. И због тих људи молим родитеље наших ђака да воде рачуна шта раде уколико буду позитивни - истиче Гњатић.

Просветари кажу како су и свесни да многи родитељи када буду позитивни желе да децу склоне од себе па их шаљу у школу да нису кући док су они у изолацији.

ЗАРАЖЕНО ЈОШ 255 ОСОБА

ОД последњег извештаја о епидемиолошкој ситуацији у РС, потврђен је вирус корона код још 255 особа, а две особе су преминуле.

До сада је у Српској потврђено 11.812 случајева вируса корона, а преминуло је укупно 339 особа.

Ситуација у школама је под будним оком Министарства просвете РС и прати се сваки детаљ. Наталија Тривић, министарка просвете, каже да су школе сигурна места у смислу заштите од ширења вируса корона. Она је истакла да се у школама спроводе све мере, што су потврдиле и утврђене контроле.

- Утврдили смо да ниједан ученик није проширио вирус унутар самих учионица, односно школа, већ су заправо та деца добила вирус корона од својих најближих. Дакле, обично је реч о породичним контактима. Без обзира на то што расте број заражених у РС, засад је ситуација у школама још увек под контролом у смислу самог ширења вируса - рекла је Тривићева.

Она каже и да су часови у трајању од 20 и 30 минута и подела разреда у две групе се показали веома ефикасним у спречавању ширења вируса корона.

- За сваку похвалу је колико су ученици схватили озбиљност ситуације. Они без поговора и велике ларме прихватају све мере - нагласила је Тривићева и додала да ће се у зависности од саме епидемиолошке ситуације, од града до града, од општине до општине пратити мере и поступати у складу са њима у смислу потенцијалног преноса наставе на онлајн.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)