БОРЦИ ТРАЖЕ СМЕНУ ХЕЛЕЗА:Оштра реакција из организација проистеклих из отаџбинско-одбрамбеног рата

С. МИШЉЕНОВИЋ

17. 06. 2024. у 06:55

ИНСТИТУЦИЈЕ Републике Српске морају реаговати и покренути смену Зукана Хелеза, министра одбране БиХ у Савету министара, због ширења мржње према Србима и позивима на укидање Републике Српске.

БОРЦИ ТРАЖЕ СМЕНУ ХЕЛЕЗА:Оштра реакција из организација проистеклих из отаџбинско-одбрамбеног рата

Фото: Фејсбук

Ово је порука из Борачке организације РС и осталих републичких организација које представљају српске жртве одбрамбено-отаџбинског рата, као и политичара РС. Наиме, Хелез је најавио да ће бошњачке власти, у светлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувек.

Он је запретио и да ће Срби "извући дебљи крај" ако се не повинују његовом плану о подели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протерани у хрватској акцији "Олуја". Хелез је рекао да би за Србе била "предност" ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ.

- Хелез нити је стварао Републику Српску нити ће је делити на кантоне, а поговото укидати, пре нека објасни где је више од 8.500 Срба из Бугојна где је ратовао. Српска удружења од Тужилаштва БиХ траже да га процесуирају због ратнохушкачког деловања и подривања Устава, односно Дејтонског споразума у коме је потписима великих сила гарантовано име и постојање Републике Српске. А Хелез мора бити смењен - порука је из Борачке организације РС.

Председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић каже да Хелезу смета Република Српска јер је она бољи и уређенији део БиХ, као и да му смета српско јединство.

- Наша порука Хелезу је "даље руке од Републике Српске". Нећемо дозвлити никоме, па ни Хелезу, да удара на Републику Српску јер је она гарант слободе Срба на овим просторима - нагласила је Филиповићева.

Хелез промотер независне Српске

ПРЕДСЕДНИК Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да онај ко тражи укидање Републике Српске у ствари гласа за њену самосталност. - У овом моменту Зукана Хелеза сматрамо највећим промотером самосталности Републике Српске - рекао је Стевандић.

Координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац каже да би Хелез, да је БиХ правна држава, већ био ухапшен и приведен.

- Да сам на месту политичара у Републици Српској, већ бих затражио да се под хитно укине Министарство одбране и Оружане снаге БиХ само због оваквих ствари. Шта ће нама војска када је озбиљна горска служба јача од те војске - каже Шеховац.

Радован Ковачевић, српски делегат у Дому народа Парламента БиХ каже да Хелез директно прети Републици Српској и Србима "Олујом" и то са позиције министара одбране, где би требало да штити све народе и грађане БиХ. - Морам да кажем да се Србима неће догодити никава "Олуја" и да Срби никада и нигде неће отићи из Републике Српске, а да Српска ако јој се настави претити, има право да оде из БиХ - поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)