САМО ЋЕ ВАКЦИНА ДА ИСКОРЕНИ РАК: Мало имунизованих против ХПВ вируса у Српској, стручњаци позивају родитеље

Невена Бунић
Невена Бунић

17. 06. 2024. у 10:00

БЕСПЛАТНА вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ), намењена узрасту од 11 до 14 година, почела је од априла прошле године у Републици Српској, а до сада је вакцинисано тек око 3.000 дечака и девојчица, што је поразан податак.

САМО ЋЕ ВАКЦИНА ДА ИСКОРЕНИ РАК: Мало имунизованих против ХПВ вируса у Српској, стручњаци позивају родитеље

Фото: Шатерсток

Стручњаци упозоравају да ова вакцина доказано спречава рак грлића материце и да родитељи не треба да брину о негативним последицама вакцинације.

Хумани папилома вируси су најчешћа полно преносива инфекција која изазива низ стања код мушкараца и жена, укључујући преканцерозне лезије које могу напредовати у карцином. С обзиром на то да млади данас све раније ступају у сексуалне односе, лекари упозоравају да би млади што пре требало да приме ХПВ вакцину.

- Вакцина се показала као најбоља превенција, не само рака грлића материце, који је по учесталости доста велики, већ штити и од других сличних болести - рекла је доктор породичне медицине и супспецијалиста епидемиологије незаразних болести у Дому здравља Бањалука Радмила Стевандић Беговић.

Она наводи да развијене земље, као што је Аустралија, имају велики обухват вакцинисаних против ХПВ вируса, и да је рак грлића материце скоро искорењен у овој земљи.

- Иако вакцина није обавезна, већ препоручена, сматрам да би требало да буде обавезна, с обзиром на чињеницу да доказано спречава опасне болести. Вакцина нема генског материјала, не садржи антибиотике или конзервансе. Бројна испитивања су доказала да нема негативних последица - истиче др Стевандић Беговић.

За старије доза цепива 210 КМ

ХПВ вакцина у РС је бесплатна за децу до 14 година, док старији могу о свом трошку приступити имунизацији у припадајућем дому здравља. Цена једне дозе вакцине је 210 КМ, а препоручује се да се приме две дозе.

- Уколико особа која је инфицирана овим вирусом прими вакцину, неће се десити ништа лоше, напротив, вакцина ће ослабити вирус - објашњава др Шиндрак.

Специјалиста гинекологије и опстетриције Ивес Шиндрак наводи да је рак грлића материце све чешћи код жена у Српској.

- Нажалост, имамо све више оболелих жена, и поред превенције у виду папа и скрининг теста - наводи Шиндрак.

Поразан је податак да се БиХ налази при самом врху земаља у Европи по стопи оболевања од рака грлића материце, 12,3 жене на 100.000 становника, као и по стопи умирања од ове болести - пет жена на 100.000 становника. Само у 2019. у Републици Српској је регистровано 197 новооболелих жена од карцинома грлића материце док је 46 жена преминуло. С друге стране, веома је мали број вакцинисаних против ХПВ вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

БОЉИ ЈЕ ОД ЂОКОВИЋА, НАДАЛА И ФЕДЕРЕРА Медведев запрепастио све(т), ево ко је за њега испред велике тројке