(ИСПРАВКА) Нема доказа да су војници Армије БиХ подваљени као жртве злочина у Сребреници

Novosti online

10. 07. 2022. у 20:50

НА појединим порталима, укључујући и Новости.рс изнете су непроверене информације да су сахрањени посмртни остаци 50 босанских муслимана из протеклог рата у Босни били борци Армије БиХ у јединицама Насера Орића и да су "подваљене као жртве геноцида".

(ИСПРАВКА) Нема доказа да су војници Армије БиХ подваљени као жртве злочина у Сребреници

Фото: ЕПА/принтсркин/илустрација

У чланку се експлицитно се тврди да особе које су ове године покопане у Поточарима нису жртве геноцида и њихова се сахрана представља као “подвала” и “лажи о наводном геноциду”. Новости за њих тврде да су “погинули босански муслимани”, што није тачно, наводи Раскринкавање у својој анализи.

Како наводи Раскринкавање "геноцид у Сребреници је ратни злочин који се догодио у јулу 1995. године, када је у околини овог града убијено више од 8.000 мушкараца и дечака. Пресуде којима је овај злочин оквалификован као геноцид донесене су у Међународном суду правде, Међународном кривичном суду за бившу Југославију и Суду Босне и Херцеговине. Према подацима с web странице Меморијалног центра Поточари, за злочине у Сребреници до сада је осуђено више од 50 особа на укупно 700 година затвора, а од 20 пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију за злочине у Сребреници, седам укључује пресуде за геноцид" преноси Раскринкавање.

Како се наводи у анализи Раскринкавања у публикацији Међународног резидуалног механизма за кривичне судове УН-а под називом “Хронологија геноцида”, Сребреница је пала у руке Војске Републике Српске 11. јула 1995. године, током војне операције кодног назива Криваја 95, након чега су хиљаде Бошњака/киња из Сребренице потражиле заштиту у бази УН-а у оближњим Поточарима. Већ 12. јула, Војска Републике Српске преузела је контролу над Поточарима и почела одвајати мушкарце и ђечаке, а жене и децу присилно премјештати у Кладањ, који је био под контролом Армије РБиХ, наводи се у публикацији.

Како је додатно објашњено, недуго након пада Сребренице, дио војно способних мушкараца кренуо је пјешке кроз шуму на пут према Тузли, страхујући да ће бити убијени ако с породицама оду у Поточаре. Између 10.000 и 15.000 мушкараца, углавном доби између 16 и 65 година, формирали су око 10 километара дугу колону у којој су се налазили и цивили и припадници АРБиХ. Хиљаде њих заробили су припадници Војске Републике Српске и, заједно с мушкарцима и ђечацима који су одвојени у Поточарима, одвели их на различите локације и погубили.

Како се наводи у публикацији Међународног кривичног суда за бившу Југославију под називом “Чињенице о Сребреници”, докази из ексхумација посмртних остатака показали су да је већина жртава убијена у масовним егзекуцијама.

Дакле, нетачна је тврдња из чланка портала Новости да су жртве геноцида које су ове године покопане у Поточарима “погинули”.

У чланку Новости се такође наводило да међу укопаним жртвама ове године није било жена и деце, што није тачно. Од 50 жртава које су укопане ове године, три су у време погубљења биле малолетна лица. Вахид Смајловић и Елвир Муминовић имали су 17 година, а Салим Мустафић био је стар 16 година.

"Најмлађа жртва геноцида у Сребреници је Фатима Мухић, новорођена беба чији су посмртни остаци пронађени у масовној гробници у Поточарима 2012. године", navodi Raskrinkavanje.

Комплетну анализу Раскринкавања можете прочитати ОВДЕ.

Извињавамо се читаоцима на изношењу непроверених информација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Како постати и остати бр. 1 у ономе што радите?