СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Америка подстиче сатанизацију Републике Српске ради стварања унитарне БиХ

Срна

17. 01. 2022. у 13:47

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да САД наставља да се меша у унутрашње ствари БиХ и одобрава покушаје да се та земља претвори у унитарну, подстичући сатанизацију Републике Српске.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Америка подстиче сатанизацију Републике Српске ради стварања унитарне БиХ

Фото: ЕПА

Лавров је рекао да се сада активно покушава да се БиХ, од земље у којој постоје два ентитета и три државотворна народа са једнаким правима, претвори у унитарну.

- Уз подстицај неких западних земаља, пре свега САД, сатанизација Републике Српске и њеног руководства се користи у ове недоличне сврхе, истакао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са хрватским колегом Горданом Радманом.

Лавров је нагласио да Русија очекује да ће ЕУ помоћи у повратку дејтонским принципима за решавање ситуације у БиХ и престати да третира западни Балкан као зону свог утицаја.

Он је подсетио на речи бивше шефице европске дипломатије Федерике Могерини да је "западни Балкан подручје где ће се ЕУ бавити свим проблемима и да је боље да се други ту не мешају", пренео је "Спутњик".

Руски шеф дипломатије је додао да је веома индикативно да су, уз све позиве да се не мешају у унутрашње ствари других држава, САД именовале специјалног представника за спровођење изборне реформе у БиХ.

- Ово је питање о сферама утицаја. Ово сматрамо веома индикативним у смислу приступа САД. Ови примери су веома индикативни са становишта текућих преговора о безбедносним гаранцијама које је покренула Руска Федерација - рекао је Лавров.

БОНУС ВИДЕО: 

СРПСКА СЛАВИ ДАН РЕПУБЛИКЕ: Свечани дефиле у Бањалуци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НЕМА КО ДА ОРЕЖЕ ВОЋЕ! Српска се годинама суочава са недостатком радне снаге у области пољопривреде