ИСЛАМСКА ДРЖАВА РАЗВИЛА ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ: Извештај УН о геноциду терориста над Језидима у Ираку

Д. Д. С.

11. 05. 2021. у 14:22

ШЕФ тима Уједињених нација који истражује злочине у Ираку Карим Кан изјавио је да су пронађени "јасни и уверљиви докази" да су екстремисти Исламске државе 2014. починили геноцид над припадницима заједнице Јазида у Ираку. Он, уз то, тврди и да има доказа да је Исламска држава успешно развила хемијско оружје.

ИСЛАМСКА ДРЖАВА РАЗВИЛА ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ: Извештај УН о геноциду терориста над Језидима у Ираку

Фото: AP Photo via militant website, File

Савет безбедности је 2017. године подржао предлог да се успостави тим истражљитеља који би помогао Ираку да обезбеди доказе и утврди евентуалну одговорност везано за злочине екстремиста Исламске државе.

У свом шестом извештају од тада, Кан је навео да су пронађени уверљиви докази да су екстремисти Исламске државе починили геноцид, с намером да "физички и биолошки униште Јазиде" и да се злочини настављају, с хиљадама жена и деце одвојених од породица. Јазиди су припадници курдске заједнице који живе на северу Ирака и у Сирији.

Њихову религију припадници Исламске државе сматрају јеретичком. Стотине припадника те заједнице пребегле су у Турску 2014, када су екстремисти Исламске државе почели да заузимају север Ирака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)