ЛОНДОН ЗАРАТИО СА УН: Британије одбацује критике УН да на Острву фаворизују превласт белаца

Д. Д. С.

19. 04. 2021. у 18:03

Британија је одбацила критике стручњака Уједињених нација за људска права упућене на рачун британског извештаја о расним неједнакостима. Стручњаци УН за људска права критиковали су извештај о расним неједнакостима у Британији, чију је израду наручила тамошња влада, оцењујући да је реч о покушају "нормализације превласти белаца, упркос доказима о институционалном расизму".

ЛОНДОН ЗАРАТИО СА УН: Британије одбацује критике УН да на Острву фаворизују превласт белаца

Фото: АП

У извештају британске Комисије за расне и етничке неједнакости, наводи се да би Британија могла да послужи као "модел другим државама са већинско белим становништвом". То је, међутим, наишло на гнев критичара који су извештај окарактерисали као "заташкивање" расних проблема.

- У 2021. години је запањујуће читати извештај о расној и етничкој припадности који расистичке стереотипе претвара у чињенице и изврће податке - наводи се у саопштењу групе стручњака УН.

У извештају британске владе се наводи да географија, породица и друштвено-економски фактори имају већу улогу у нечијим животним шансама него припадност раси.Стручњаци УН, међутим, кажу да извештај користи познате аргументе само да би оправдао расну хијерархију.

- Покушаји да се нормализује супремација белаца, упркос значајним истраживањима и доказима о институционалном расизму, представља несрећно одбацивање пропуштање прилике да се признају злочини прошлости... да би се кренуло напред - истичу стручњаци УН.

Они су, такође, осудили "митско представљање робовласништва", као покушај да бивша колонијална сила опере свој удео у историји трговине робљем.

Портпарол британског премијера Бориса Џонсона је рекао да су у закључцима стручњака погрешно приказани резултати извештаја, преноси агенција Ројтерс.

- Остајемо поносни на дугу историју Велике Британије као шампиона људских права и охрабрујемо све да прочитају оригинални извештај у целости - рекао је портпарол новинарима.

Додао је да извештај ни на који начин не оправдава расистичко понашање.

- Он заправо наглашава да су расизам и неједнакост и даље проблеми за нашу земљу - поручио је портпарол.

Израду извештаја британској Комисији за расне и етничке неједнакости наложила је влада премијера Џонсона, после великих протеста покрета "Животи црнаца су важни" прошлог лета због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)