ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Ирска у дефициту до 2025. године

Танјуг

14. 04. 2021. у 16:19

СТОПА незапослености у Ирској ће остати изнад нивоа пре пандемије најмање до 2025. године, што је један од ожиљака корона кризе због које ће и национални јавни дуг бити међу највишима у развијеном свету, саопштило је данас Министарство финансија.

ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Ирска у дефициту до 2025. године

Фото АП

Иако је ирска економија током ковида-19 непрестано расла захваљујући великом мултинационалном сектору који релативно одолева пандемији, стопа незапослености у тој земљи, с једним од европски најстрожих режима закључавања, остаће на нивоу 16,3 посто у 2021. години, предвиђа министарство, а преноси Ројтерс.

Просечна стиопа незапослености би следеће године требало да падне на 8,2 процента, када се економска активност у потпуности врати у нормалу, а потом да се спусти на 5,5 одсто до 2025. године.

Пре избијања корона пандемије, 2019. године, просечна стопа незапослености у Ирској износила је 5,0 одсто.

Према пројекцијама Министрства финансија, огромна државна потрошња, с циљем очувања предузећа и запослених "на површини", подићи ће државни дуг на 111,8 посто модификованог бруто националног дохотка (БНД) у овој години, након чега ће на годишњем нивоу стабилно опадати до нивоа од 100,1 одсто 2025. године.

Ирски јавни дуг, који је током банкарског и фискалног краха пре једне деценије муњевито растао, износио је 2019. године 95,6 процената БНД-а. Ирска користи овај модификовани показатељ како би отклонила неке од метода по којима би њено велико чвориште мултинационалних компанија искривило слику бруто домаћег производа (БДП), објашњава Ројтерс.

У ажурираним прогнозама министарства такође се предвиђа да ће државне финансије остати у дефициту до 2025. године, када би буџетски дефицит требало да се смањи на само 0,2 посто БДП-а са 5,0 процената забележених прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)