ПУЦАЛА САМ: Шта се чује на снимку на коме се види да је полицајка убила Афроамериканца Рајта грешком

Д.Д.С.

13. 04. 2021. у 16:21

После сазнања да је Афроамериканац Донти Рајт (20) упуцан грешком полицајке Ким Потер димне гранате и сузавац су преплавили предграђе Минеаполиса док је америчка полиција покушавала да растера демонстранте, хапсећи бар 40 особа. Но, демонстранти су, кршећи полицијски час, одговарали бацајући на полицију све што стигну.

ПУЦАЛА САМ: Шта се чује на снимку на коме се види да је полицајка убила Афроамериканца Рајта грешком

Фото: Танјуг/АП

Ким Потер је зауставила Рајтов аутомобил зато што се на ретровизору њихао освеживач, што је у Минесоти забрањено. Када се провером Рајтових исправа испоставило да је он на потерници, полиција је покушала да га приведе, али он се вратио у ауто и притиснуо гас.

На снимку који је објавила полиција, а забележен је камером коју је на себи носила полицајка Ким Потер види се да је усмерила пиштољ у Рајта говорећи: "Омамљивач, омамљивач". Али, док је његов аутомобил одмицао, чуло се како изговара: "Ма, с***е, пуцала сам у њега".

Шеф полиције Бруклин Сентра Тим Генон рекао је да је полицајка намеравала да користи омамљивач, али је пуцала из пиштоља, што је описао као "случајно пражњење" ватреног оружја. Полиција је закључила да је млади Рајт грешком убијен.  Он је преминуо када се, бежећи од полиције, сударио са другим аутомобилом.

Председник САД Џозеф Бајден рекао је да је гледао "прилично сликовите" снимке телесних камера и да се молио за породицу Рајт, иако још није разговарао с њима.

Ситуација је већ била у Минеаполису напета зато што је управо току суђење полицајцу Дереку Шовину који је, пре годину дана, само 15 километара даље од места где је убијен Рајт, брутално усмртио Афроамериканца Џорџа Флојда (46). То је покренуло светске протесте против расне неправде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)