УКРАЈИНЦИ БЕЗ ГРАНАТА: Москва и Кијев се оптужују да гомилају војску на граници, армија Кијева није спремна да води дужи рат

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

11. 04. 2021. у 23:33

Представници власти Русије и Украјине готово свакодневно оптужују једни друге да се припремају за рат. Руси оптужују Украјинце да су довезли велики број тенкова и оклопних возила на линију разграничења, као и да гађају насељена места где страдају цивили. На другој страни Украјинци оптужују Москву да је концентрисала јединице у близини границе да би могла да што брже пребаци војску у Донбас.

УКРАЈИНЦИ БЕЗ ГРАНАТА: Москва и Кијев се оптужују да гомилају војску на граници, армија Кијева није спремна да води дужи рат

­Донбасом одјекује пуцњава

Председник Украјине Владимир Зеленски објаснио је да је посетио своје јединице на првим линијама ка Доњецкој и Луганској републици како би им пружио подршку.

- Власт се не скрива по кабинетима већ иде тамо где је најтеже и где су људи хероји. На украјинске војнике пуцају снајперисти и ми ћемо одговарати - поручио је Зеленски.

На другој, руској страни, тврде да украјински снајперисти убијају и невине људе.

Московски експерти тврде да украјинска армија не може да води дужи рат јер за то нема довољно муниције. Зато Кијев и планира само блицкриг у сукобу у Донбасу. Проблем са муницијом је настао због више пожара који су били на војним складиштима. У марту 2017. у Харковској области избио је пожар на складишту муниције за тенкове и артиљерију. По службеним информацијама тада је у близини града Балаклеја уништено око 70 одсто муниције чија је вредност била око милијарду долара.

Осим на складишту Балаклеји у Украјини су се пожари војних арсенала догодили у Черниговској области у граду Ичња, затим граду Калинковка у близини Винице, па у граду Сватово у близини Луганске области и Кривом Рогу у Дњепропетровској области. За те пожаре на почетку су оптуживали Русију али касније се испоставило да је у питању проблем обезбеђења па је оптужено стотињак грађана Украјине.

Украјинска армија намерава да у сукобу у Донбасу користи око 450 тенкова, што, по некадашњим совјетским стандардима, представља две дивизије. Ради се о тенковима Т-72 и Т-64. Руски војни експерт генерал Јуриј Неткачев тврди да ако се борбе у Донбасу продуже месец дана, украјински тенкисти неће имати довољно муниције.

Украјина сада мора да набавља дизел-гориво од нових експортера јер су руске компаније у априлу престале да јој продају дизел. Осим тога две велике белоруске рафинерије ће престати да продају гориво Украјини јер ће почети планирани ремонт.

ДИЗЕЛ ОД АМЕРА?

За велики број тенкова, оклопних возила и друге технике украјинској армији је за два три дана потребно око 60 железничких вагона-цистерни. Питање је колико Украјина има на војним складиштима горива. У Украјини очигледно рачунају на помоћ Америке и других чланица НАТО. Бензин и дизел-гориво се могу купити на међународном тржишту, али је проблем што Украјина нема за то довољно новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)