ОТКРИВЕН НЕПОЗНАТИ ДИНОСАУРУС: Као Т-рекс са бољим слухом

Танјуг

31. 03. 2021. у 12:26

ПАЛЕОНТОЛОЗИ у Аргентини идентификовали су раније непознату врсту диносауруса која је својим огромним канџама, моћним угризом и оштрим слухом ловила плен у Патагонији пре 80 милиона година.

ОТКРИВЕН НЕПОЗНАТИ ДИНОСАУРУС: Као Т-рекс са бољим слухом

Фото: Depositphotos

Остаци ове животиње, који укључују савршено очувану целу лобању, случајно су откривени у Бахо де ла Карпа у Аргентини 2015, а она је названа „Ллукалкан алиоцранианус“, преноси ЦНН.

Наводи да „Ллукалкан“ на језику аутохтоног народа Мапуче значи „онај који изазива страх“, а алиоцранианус је на латинском „необична лобања“.

Овај диносаурус је део породице Абелисауриди, створења које би по изгледу подсећало на Тираносауруса, али га издваја управо необично кратка и дубока лобања, са великим нереванинама и роговима.

Био је најмање пет метара дугачак, отприлике величине слона, а лутао је Патагонијом и другим областима праисторијског јужног потконтинента Гондване, укључујући Африку, Индију, Антарктик, Аустралију и Јужну Америку.

Према истраживању објављеном у уторак у „Јоурнал оф Вертебрате Палеонтологи“, његова најизразитија карактеристика је мали синус испуњен ваздухом у зони средњег уха, који до сада није виђен ни код једног другог абелисаурида.

То значи да је „Ллукалкан алиоцранианус“ вероватно чуо другачије, а вероватно и боље од других абелисаурида, који су имали слух налик модерним крокодилима.

- Посебност овог диносауруса је што има шупљине у пределу ушију које други абелисауриди нису имали, што би могло дати овој врсти другачије способности, можда и већи опсег слуха. То је, заједно са њеним изоштреним осећајем мириса, могло да пружи велике могућности за предатора ове врсте - рекао је Федерико Жианекини, палеонтолог са Националног универзитета у Сан Луису у Аргентини који је водио ово истраживнаје, за ЦНН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)