ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА УГРОЖЕНА? У Африци забринути због нове врсте комарца који преноси маларију

Танјуг

28. 01. 2021. у 22:34

УАФРИЧКИМ градовима појавила се нова врста комараца који преносе маларју, што би могло а има разорне последице за тамошње становике, показују резултати нове студије.

ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА УГРОЖЕНА? У Африци забринути због нове врсте комарца који преноси маларију

Фото: Архива ВН

Истраживачи из холандског Медицинског центра Универзитета Радбоуд и етиопског истраживачког института Армауер Хансен наводе да су ларве ''Anopheles stephensi'', главног вектора маларичних комараца у Индији, сада “у великом броју присутне” на локацијама широм Африке.

Вектори су живи организми који могу да преносе заразне патогене међу људима или са животиње на човека.

“Ова врста комараца појавила се у Африци пре само неколико година, а сада је у великим количинама присутна у цистернама за воду у градовима у Етиопији и високо је подложна локалним сојевима маларије, наводе истраживачи”, преноси Си-Ен-Ен.

Познато је да се већина афричких комараца који могу да преносе маларију размножава у руралним подручјима, али су стручњаци забринути што је овај комарац пронашао упориште у урбаним срединама, укључујући градове у Етиопији, Судану и Џибутију, што би како сматрају, могло да повећа ризик од маларије за градско становништво.

Иако је маларија, која се преноси уједом женки комараца ''Anopheles'', болест која се може спречити и излечити, од ње је 2019. године умрло 409.000 људи.

Према подацима Светске здравствене организације, у афричком региону у 2019. години забележено је 94 одсто свих случајева маларије и смртних случајева у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)