ПИЛЕТИНУ ПРОИЗВОДЕ У ЛАБОРАТОРИЈИ: Сингапур одобрио продају несвакидашње врсте меса

Ј. Ж. С.

02. 12. 2020. у 08:18

ПИЛЕТИНУ ПРОИЗВОДЕ У ЛАБОРАТОРИЈИ: Сингапур одобрио продају несвакидашње врсте меса

Фото: Ж. Кнежевић

СИНГАПУРСКЕ власти одобриле су пуштање на тржиште првог меса на свету које не долази од закланих животиња.

Ради се о производу једне компаније из Сан Францисца, који је произвео пилетину узгојену у лабораторији. Месо је узгојено од ћелија животиња, а на почетку ће се продавати у облику медаљона. Фабрика није навела када ће тачно њен производ доћи на тржиште.

У последње време, на тржишту је све већа потражња за алтернативама месним производима јер потрошачи све више воде рачуна о свом здрављу, добробити и правима животиња, ка о заштити околине.

Тржиште алтернатива месу могло би у следећем периоду да вреди 140 милијарди долара, односно око 10 одсто глобалне месне индустрије, пише ББЦ.

Сингапурска регулаторна агенција за храну (СФА) саопштила је да је стручна радна група прегледала податке о производном и контролном процесу узгојене пилетине.

- Утврђено је да је производ сигуран за употребу и добио је дозволу да се продаје у Сингапуру као састојак медаљона - казао је СФА.

Агенција је нагласила да је успоставила регулаторни оквир за "нову врсту хране" како би осигурала да узгојено месо и други алтернативни протеински производи удовољавају сигурносним стандардима пре него што почну да се продајуи у Сингапуру.

Из фабрике су навели како у процесу производње овакве врсте меса нису коришћени антибиотици, а пилетина је имала нижи микробиолошки садржај од конвенционалне пилетине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

LiliSRBiCH

02.12.2020. 08:56

N A J Z A D !!! Svaka cast Singapuru. Narod napreduje u evoluciji pomocu ovakvih Inovacija. A uzto jede zdravo meso. Srbi - ako nemaju svoju kokosku u dvoristu - svakako jedu industrijsko meso izmucenih zivotinja. Tim mesom ne samo da creva devastiraju nego usput i DUSE isprljaju tudjim bolom i mukom. Mala deca konzumiraju kokice sa ukusom PILETINE ! Katastrofaaaaaaaaaaaaaaaaaaa