ПРОТЕСТ УМЕТНИКА НА КУБИ: Окончан договором о почетку дијалога са владом

Танјуг

28. 11. 2020. у 21:38

ПРОТЕСТ УМЕТНИКА НА КУБИ: Окончан договором о почетку дијалога са владом

Фото: Танјуг/АП

У ХАВАНИ је данас испред министарства културе одржан ретки јавни протест на којем је учествовало више од 300 уметника, активиста и грађана који су се окупили како би изразили протест против репресије и цензуре.

Протест је окончан након што су његови учесници постигли договор са званичницима о отпочињању дијалога без преседана, преноси агенција Ројтерс.

Група од 30 демонстраната, укључујући неке познате уметнике, разговарала је више од четири сата са замеником министра Фернандом Рохасом, а стране су се сложиле да ће отпочети дијалог како би разрешиле тренутну ситуацију.

Демонстранти наводе да се Рохас сложио и да преиспита случај репера који је овог месеца осуђен на осам месеци затвора и уметника који је проглашен дисидентом и који се од четвртка налази у притвору, а које су власти прогласиле плаћеницима који раде за САД.

Неки учесници протеста нису били убеђени Рохасовим уверавањима која немају обавезујућ карактер, а такође су били разочарани због тога што нико од званичника није дао саопштење за јавност о састанку. Већина, ипак, тврди да је реч о историјском постигнућу.

Један од демонстраната који је разговарао са Рохасом наводи да је на састанку било речи о слободи говора, слободи удруживања, цензури и физичкој репресији.

Мислим да овакав разговор није одржан у згради неког министарства на Куби у последњих 60 година, истакао је он.

Влада није дала изјаву за јавност нити је одговорила на захтев за коментар.

Подручје је било обезбеђено камионима са полицијским службеницима и припадницима безбедносних снага. Они су једном испалили сузавац како би спречили неке демонстранте да уђу у зграду министарства, али других интервенција није било.

Протест је изазван репресијом власти над покретом Сан Исидро који је формиран пре две године. Покрет окупља активисте и уметнике дисиденте који се боре против ограничавања слободе говора, наводи британска агенција.

Припадници безбедносних служби су у четвртак упали у кућу у којој се налази седиште покрета. Његови припадници су након тога ступили у штрајк глађу, а читава ситуација привукла је међународну пажњу.

Безбедносне службе су ставиле у притвор пет штрајкача глађу и других деветоро људи који су се нашли у кући, а као разлог су навеле кршење мера заштите од корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)