ОДЛАЖУ ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДЕ БАЈДЕНА: Републиканци блокирали потврду резултата у Мичигену

Танјуг

18. 11. 2020. у 14:12

ОДЛАЖУ ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДЕ БАЈДЕНА: Републиканци блокирали потврду резултата у Мичигену

Фото АП

Републиканци у бирачком одбору у округу Вејн, највећем у држави Мичиген, успели су да зауставе сертификовање резултата, што би привремено могло да заустави званично проглашење победе демократе Џоа Бајдена у тој држави.

Досадашњи резултати показују да је Бајден око 146.000 гласова у предности у односу на актуелног председника Доналда Трампа, али је овај потез републиканаца, којим се одлаже проглашење Бајденове победе, поен за Трампа, пише Глас Америке.

Моника Палмер, републиканска представница у бирачком одбору округа Вејн, рекла је да су код неких гласова пристиглих поштом у појединим деловима Детроита уочене неправилности, док је демократа Џонатан Кинлок оценио да је "безобзирно и неодговорно" не потврдити резултате избора.

Бирачки одбор се састао пошто је судија одбацио тужбу републиканаца и Трампових савезника у којој су тврдили да је било неправилности у бројању гласова поштом, јер нису пронађени докази за то.

Демократска гувернерка Мичигена Гречен Витмер рекла је да су представници округа Вејн ставили страначку политику изнад својих дужности. Она је ипак додала да очекује да ће изборна комисија потврдити резултате и завршити посао.

Адвокатица Трампове кампање Џена Елис сматра да је то "велика победа" за председника и каже да би то могло да отвори пут републиканцима који су на власти у савезним државама да изаберу електоре, ако изборне комисије не потврде резултате.

Ипак, мало је вероватно да ће се такав сценарио, супротан вољи гласача, догодити у Мичигену, јер републиканци у другим одборима нису исказали интересовање за то.

Трампова кампања је до сада поднела шест тужби у Мичигену, али за сада нису пронађени докази за нерегуларности на изборима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)