ПРОТЕСТИ БЛОКИРАЛИ ПОЉСКУ: Велика буна због закона о абортусу

Д. Д. С.

27. 10. 2020. у 19:32

ПРОТЕСТИ БЛОКИРАЛИ ПОЉСКУ: Велика буна због закона о абортусу

Фото Танјуг-АП

Хиљаде људи блокирале су путеве широм Пољске петог дана протеста због готово потпуне забране абортуса. У главном граду Пољске, Варшави, демонстранти су блокирали главне раскрснице, зауставили аутомобиле и трамваје на сат времена. Многи су носили транспаренте: "Волела бих да абортирам власт!"

Протести нису чести у Пољској, у којој, иначе, Католичка црква има велики утицај. Претходног дана, демонстранти су ометали службе и писали графите по зидовима цркава.

Демонстрације су почеле после пресуде Уставног суда да су абортуси незаконити, чак и у случајевима када је плод оштећен. По новом закону, абортус је дозвољен само у случајевима силовања или инцеста, или ради заштите живота мајке. Блокаде су организоване у око 50 градова широм земље.

Истраживање из 2014. показало је да је 65 одсто Пољака против абортуса, 27 одсто га прихвата, док је осам одсто неодлучно.

У Пољској се сваке године обави више од 1.000 легалних абортуса, али из женских група кажу да се прекиди трудноће раде и нелегално или у иностранству. Стога се процењује да је број много већи - између 80.000 и 120.000.

Демонстранти су се окупили и испред пољске амбасаде у Лондону и Кијеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)