ЈОШ НОВЦА ЗА КРИЗУ: Премијер Француске изнео приоритете Владе

Г. ЧВОРОВИЋ - ДОПИСНИК "НОВОСТИ" ИЗ ПАРИЗА

четвртак, 16. 07. 2020. у 06:52

ЈОШ НОВЦА ЗА КРИЗУ: Премијер Француске изнео приоритете Владе

Фото ЕПА

ФРАНЦУСКА ће, поред већ издвојених 460 милијарди евра за управљање кризом изазваном ковидом, уложити још 100 милијарди за обнову привреде, очување радних места, повратак индустријске независности, развијање технологија будућности, еколошку транзицију и даљу помоћ предузећима, поручио је Жан Кастекс, кога је недавно Емануел Макрон именовао за новог премијера, у представљању основних линија своје будуће политике за следећих 600 дана, до нових избора.

Истакао је да је актуелна криза показала тешкоће и недостатке у државном апарату и слабост економије.

- Достигли смо ниво спољне зависности која није разумна - поручио је Кастекс.

Премијер је најавио да ће санитарну кризу, која још није завршена, наследити економска криза која није виђена још од Другог светског рата. Зато је истакао да ће борба за свако радно место бити апсолутни приоритет владе, као и битка за климу и екологију.

Позвао је, такође, на стриктну умереност у расподели дивиденди у предузећима која добијају помоћ током кризе, и рекао да ће влада свака два месеца подносити извештај о резултатима.

Кастекс је указао на поделе у друштву и страх од напуштености, због чега је као суштински циљ истакао помирење, бољи слух за захтеве незадовољних и повратак поверења грађана у елиту. Најавио је и одлучне акције против насиља у одређеним квартовима, дискриминације, антисемитизма и расизма, уз потребна средства полицији, као и очување секуларности и републиканских вредности.

- Борба против радикалног исламизма је једна од наших главних преокупација - нагласио је Кастекс.

Нови француски премијер је у први план истакао и важност партиципативне демократије, социјалног дијалога, децентрализације и ослањања на унутрашњост, говорећи то као неко ко и сам има јужњачки акценат.

Најавио је солидарнију привреду, без повећања пореза у овој ситуацији, а занимљива конкретна мера је и ручак за студенте по цени од - једног евра.

КАРАНТИН И МАСКЕ

ЖАНА Кастекса, кога Французи повезују са изласком нације из карантина због епидемије вируса корона, јуче су слушали посланици с маскама. Он је поручио да је у овој тешкој ситуацији најбољи начин да се сачувају здравље и привреда, и да се држава заштити од евентуалног другог таласа, ношење маске и масовно тестирање, уз избегавање, по сваку цену, новог потпуног карантина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)