ОРБАН ОТКРИО КО ЈЕ СРЕДИО ДА МАЂАРСКА ПЛАТИ КАЗНУ: "Бриселски балон је пун његових људи, он контролише органе у Европи"

Милица Шкорић
Милица Шкорић

14. 06. 2024. у 12:00

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан рекао је на Радију Кошут да је казну за непоштовање правила за пријем миграната Будимпешти изрекао суд који води амерички милијардер Џорџ Сорош.

ОРБАН ОТКРИО КО ЈЕ СРЕДИО ДА МАЂАРСКА ПЛАТИ КАЗНУ: Бриселски балон је пун његових људи, он контролише органе у Европи

Фото: Танјуг/АП

Суд ЕУ у Луксембургу осудио је у четвртак Мађарску на новчану казну од 200 милиона евра, као и на исплате од милион евра дневно, због одбијања да се придржава претходних судских одлука у вези са кршењем правила о пријему миграната широм ЕУ.

- Ову одлуку донео је суд Џорџа Сороша, општепознато је да је бриселски балон пун Сорошевих људи. То важи за Европски парламент, Европску комисију и суд.

Према његовим речима, Сорош има план да сваке године доводи милион миграната у Европу, по потреби дајући кредите европским земљама за финансирање тога, како би „променио традиционални хришћански европски изглед континента“ и претворио га у „континент са мешовитим становништвом“.

Мађарски премијер је истакао да Будимпешта неће мењати миграциону политику и да неће платити казну, а ако Брисел заузврат одлучи да Мађарској не враћа већ незамрзнута средства из европских фондова, „биће одговорено и на то“.

У новембру 2020. и 2021. године, Суд правде Европске уније је у својим одлукама указао да су одредбе неколико мађарских закона у вези са пријемом миграната у супротности са европским правом. Реч је о изменама и допунама низа закона усвојених 2018. године у контексту миграционе кризе. Суд ЕУ је посебно указао на неусаглашеност са европским правом одредаба о кривичном гоњењу оних који помажу мигрантима у подношењу захтева за азил.

У децембру 2020. године, Суд правде ЕУ пресудио је против Мађарске због њених оштрих ограничења за мигранте. Суд је посебно указао на „ограничавање приступа међународној заштити, незаконито задржавање подносилаца захтева за такву заштиту у транзитним зонама, кретање илегално пристиглих држављана трећих земаља у граничне зоне без поштовања гаранција повезаних са поступком враћања“.

Након миграционе кризе у Европи, мађарске власти су почеле да спроводе строгу политику против миграната и избеглица који прелазе границе земље. Због тога је Будимпешта оштро критикована од стране хуманитарних агенција УН и Европске уније. У Бриселу се посебно критикују мађарске власти због одбијања да спроведу одлуке ЕУ о миграционој политици.

Суд правде ЕУ је такође указао да све државе ЕУ морају да се придржавају одлука суда и отклоне ова кршења, у супротном могу бити изречене финансијске санкције.

БОНУС ВИДЕО: РУСИ У НУКЛЕАРНИМ ВЕЖБАМА - Погледајте посаде Искандер -М

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА У ЕУФОРИЈИ, АМЕРИ ОСТАЈУ БЕЗ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА?! Американци увели закон да наштете Русима, а сада се им се обија о главу!