СНОУДЕН УПОЗОРАВА ПЛАНЕТУ: Оно што је открио изгледа као "дечја игра" у односу на данашње технологије

Новости онлине

08. 06. 2023. у 11:39

ЕДВАРД Сноуден је упозорио да је технологија надзора данас толико напреднија да се чини како недела америчке и британске агенције које је открио 2013. године изгледају као дечја игра.

СНОУДЕН УПОЗОРАВА ПЛАНЕТУ: Оно што је открио изгледа као дечја игра у односу на данашње технологије

Танјуг

У интервјуу поводом 10. годишњице његовог открића о размерама надзора – од којих су неки незаконити – од стране америчке Агенције за националну безбедност и британског GCХQ, он је рекао да се не каје због онога што је урадио и навео да су се десиле позитивне промене.

Али он је депресиван због продора у приватност како у физичком, тако и у дигиталном свету, пише Гардијан.

- Технологија је постала изузетно утицајна - рекао је Сноуден. "Ако размислимо о ономе што смо видели 2013. и о могућностима држава данас, 2013. делује као дечја игра".

Он је изразио забринутост не само због опасности које представљају владе и велике технолошке компаније, већ и због комерцијално доступних камера за видео-надзор, препознавање лица, вештачке интелигенције и наметљивог шпијунског софтвера попут Пегаза који се користи против дисидената и новинара.

Осврћући се на 2013. годину, рекао је:

- Веровали смо да нас влада неће зај*бати. Али јесу. Веровали смо технолошким компанијама да нас неће искористити. Али јесу. То ће се поновити, јер таква је природа моћи.

Сноуден је у егзилу у Русији од 2013. године након што је побегао из Хонг Конга, где је новинарима предао десетине хиљада строго поверљивих докумената.

Његови критичари га осуђују због тога што живи у Русији, иако се чини да је то једина реална опција која му је доступна осим затвора у САД. Критике су се појачале од почетка рата у Украјини и његовог стицања руског држављанства прошле године, две године након што је поднео захтев.

Сноуден не жали због прошлости, и каже да се не каје. Последње две године мање се појављује у медијима и даје интервјуе, пре свега због породичних обавеза и бриге за своју супругу и два мала сина.

Сноуден сматра широко распрострањену употребу енд-то-енд енкрипције као једно од позитивних тековина његових открића. Велике технолошке компаније биле су посрамљене открићем да је НСА предавала личне податке.

Та срамота се претворила у љутњу када се даље открило да је, упркос тој сарадњи, НСА приступала подацима из великих технолошких компанија кроз пропусте у "бек енду". Као одговор, упркос противљењу обавештајних агенција, компаније су пожуриле са енд-то-енд енкрипцијом годинама раније него што је планирано.

Сноуден је забринут због технолошког напретка који уништава приватност.

- Идеја да ће после открића 2013. сутрашњица бити роза није реална. То је процес који је у току. И на томе ћемо морати да радимо до краја живота и живота наше деце и даље.

Обавештајне агенције у САД и Великој Британији признају да је дебата о приватности коју је изазвао Сноуден имала користи, али и даље тврде да је нанета штета њиховим способностима, укључујући то што је британски МИ6 морао да обустави операције са агентима и доушницима. Њихова друга примедба је да је наратив из 2013. НСА и ГЦХQ приказао као једине малигне актере, игноришући шта Русија и Кина раде на интернету.

Сноуден оспорава такве тврдње. Рекао је да нико у то време није мислио да су Русија и Кина анђели. Што се тиче штете, рекао је да агенције никада нису навеле никакав доказ.

БОНУС ВИДЕО: НЕБО У ЊУЈОРКУ ПОСТАЛО ЈЕ НАРАНЏАСТО - Дим од шумских пожара у Канади прекрива Северну Америку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото