СУ-30 ИЗНЕНАДА ПРЕСРЕО “НЕВИДЉИВИ” Ф-35: Да ли је руски ловац користио најновији систем EW Хибини (ФОТО)

П. З. С. / bulgarianmilitary.com

03. 06. 2023. у 20:30

МОГУЋЕ је да је руски Су-30 користио системе за електронско ратовање (EW) током пресретања Ф-35 изнад Балтика. То се догодило прошле године, пише руски аналитичар Андреј Андрејев, детаљно описујући случај.

СУ-30 ИЗНЕНАДА ПРЕСРЕО “НЕВИДЉИВИ” Ф-35: Да ли је руски ловац користио најновији систем EW Хибини (ФОТО)

Фото: принтскрин јутјуб

Од 30. априла 2022. НАТО је почео да одговара на руску инвазију Украјине. Да би се обезбедила безбедност балтичког региона, који је најближи границама са Русијом, италијанске ваздухопловне снаге (АМ) послале су Ф-35А у Естонију. Ескадрила ловаца потиче из 32. ваздушног крила у бази ваздухопловства Амендола у јужној Италији.

Готово одмах по доласку, италијански Ф-35 су започели заједничке патроле са савезницима како би извршили мисију „air policing“ (ваздушнг патролирања). Авиони су свакодневно у ваздуху, као и 9. маја, када се дотични инцидент догодио.

Фото: Министарство одбране Руске Федерације


ШТА СЕ ДОГОДИЛО 9. МАЈА

Дана 9. маја, саопштено је да је руски Су-30СМ пресрео италијански Ф-35 којим је пилотирао пилот Фалко (Falco). Пресретање се одвијало изнад Балтичког мора. Пресретање је било неопходно јер се Ф-35 приближио руском војно-транспортном авиону Ан-12 Ваздушно-космичких снага Русије (ВКС). Пресретање врши Су-30СМ, који, иначе, прати Ан-12.

-Дошао је скоро ниоткуда. Био сам веома збуњен јер нисам очекивао да ћу га видети тако близу, описује италијански пилот своје прве утиске о изненадној појави Су-30СМ. Фалко каже да се руски пилот понашао пркосно. Неколико пута се изгубио. Системи за откривање и упозорење америчког борбеног авиона су отказивали изнова и изнова и морали су да се поново покрену.


ПРИЧА ПИЛОТА

Фалко каже да су били упозорени да Руси можда користе Хибини, систем за електронско ратовање. Али суочен са овим у пракси, када се инструменти за циљање његовог Ф-35 у тренутку покваре, Фалко почиње да брине.

Видевши да се руски ловац брзо приближава, Фалко је одлучио да примени стандардну шему за такве случајеве. Он окреће свој авион за 30 степени да би одржао безбедну удаљеност. У то време, Фалко планира да изврши још једно поновно покретање система и изађе из електронског ратовања “досадног комшије”. У почетку се чинило да помаже.

 


ТРИКОВИ РУСКОГ ПИЛОТА

Италијан и Рус летели су раме уз раме. И једни и други користе благе маневре као да се приближавају, али се то де факто не дешава. Обично су у пограничним областима војни пилоти ограничени на упозорења, али не у овом случају.

Су-30СМ и Ф-35 међусобно се приближавају. Али онда је, подсетио је Фалко, Су-30 брзо заостао и нестао из видокруга. На минут, италијански пилот поново губи систем за детекцију. И одједном се руски Фланкер нашао тачно испред Ф-35. Прошао је веома близу, замало је промашио америчког ловца левим крилом.

Фото: ЕПА

Ф-35

-Одједном сам се само укочио од страха. Нисам очекивао тако опасан маневар од Руса, прокоментарисао је своје утиске Фалко. Италијански пилот је почео лагано да се окреће на хоризонту, покушавајући свим својим понашањем да не изазове агресију код руског пилота. Фалко види Су-30 испод себе и следећег тренутка Су-30 је кренуо на доле. Фалко је покушао да задржи руски ловац на нишану, па је и окренуо нос авиона према њему. Руски пилот је видео маневре и одмах се нашао испред њега. На Ф-35 поново су почели да имају проблема са инструментима.


ТЕСТ СПОСОБНОСТИ Ф-35

Италијански пилот се окреће за 40 степени и поново почиње да ресетује системе детекције. Фалко је накратко изгубио из вида Су-30. Затим се поново појавио Су-30, али овога пута, за разлику од својих последњих маневара, Су-30 је мирно пролетео поред Ф-35 и није предузимао опасније маневре. У неком тренутку, Су-30СМ је једноставно заронио у облаке и више није изазивао Ф-35.

Фалко је схватио да руски пилот једноставно тестира за шта је способан амерички Ф-35. Фалко каже да је знао за способности руског Фланкера чак и пре него што га је упознао уживо. Знао је да су ово ловци борци способни за маневарску тактичку борбу на високом нивоу.

Говорећи за Војну историју Италије Фалко (Military History of Italy) каже да није очекивао да ће најновији амерички борбени авион са свим савременим системима и наоружањем тако лако бити побеђен. Посебно ако се има у виду да је Су-30 машина 4. генерације, додуше надограђена.


О СИСТЕМУ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО РАТОВАЊЕ ХИБИНИ

Хибини је систем електронског ратовања који је започео свој развој у време Совјетског Савеза и наставио се до данас. Први примерци система били су груби, тешки и нису успели да остваре жељену функционалност.

Касније, негде 1980-их, Хибини је постао приоритет заједничке сарадње КНИРТИ-а и авио-компаније Сухој. Када се Сухој укључио у пројекат, он мења не само дизајн већ и начин како да се користи будући систем електронског ратовања.

Тренутно, Хибини је већ прошао кроз неколико побољшања и сматра се одличним системом за електронско ратовање. У почетку је Русија намеравала да интегрише Хибини у Су-34. То се званично дешава када Москва 2014. године одлучи да ће сви Су-34 добити овај систем. Интегрисан је под именом Л-175В Хибини. Касније је Москва одлучила да овај систем добије и Су-30.

Према изворима, сви Су-34 распоређени у рату са Украјином добили су Л-175В Хибини. Су-30СМ је авион који учествује у војним операцијама, који има исту интеграцију. Сада се каже да су делови овог система откривени након што су украјинске оружане снаге обориле један Су-30СМ у близини Изјума. Тада је откривена капсула пригушивача РТУ 518-ПСМ, која је део читавог комплета.


ШТА ХИБИНИ МОЖЕ ДА УРАДИ?

Систем је дизајниран за радио-детекцију и сондирање зрачења извора сигнала, што му омогућава да изобличи параметре рефлектованог сигнала.

Све ово помаже систему да одложи откривање авиона носача, као и да маскира објекте од лажних рефлексија. Речено је да када се активира Хибини, непријатељски авиони у близини руског носача имају потешкоћа да пронађу домет, посебно при брзини и угаоним позицијама.
Хибини деградира ТВС(TWS) режим подршке приликом скенирања радара антенског снопа и повећава време и потешкоће за хватања објекта током активног скенирања у реалном времену.

БОНУС ВИДЕО - ЗАШТИТА ОД ДРОНОВА: Руски специјалци чувају небо изнад Санкт Петерсбурга

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ГРЧКА НАУЧНИЦА О ОТВАРАЊУ ХРИСТОВОГ ГРОБА: Око тог места влада јака енергија - инструменти су нам се искључили (ВИДЕО)