ДОНАЛД ДРМА ЦЕЛУ АМЕРИКУ: Свих 36.000 официра њујоршке полиције у униформи на ногама

Д. Вујичић

02. 04. 2023. у 07:00

ОД петка, 31. марта, свих 36.000 официра њујоршке полиције у униформи је на ногама - чека се хапшење (предаја) бившег председника Доналда Трампа. Нешто раније постављене су металне баријере испред зграде суда, где је велика порота слушала сведочење о случају.

ДОНАЛД ДРМА ЦЕЛУ АМЕРИКУ: Свих 36.000 официра њујоршке полиције у униформи на ногама

Фото: АП

Како јавља АП, у оптужници коју је велика порота у Њујорку подигла против бившег америчког председника Доналда Трампа, међу више оптужби за фалсификовање пословних књига, помиње се најмање једна за кривично дело. Оптужница је остала запечаћена и конкретне тачке нису још познате, али су ове детаље АП-у потврдиле особе које су под условом анонимности говориле о информацијама које још нису јавне.

Трамп ће бити званично ухапшен и оптужен у уторак, чиме ће се поставити сцена за историјски, шокантни тренутак, када је један бивши председник приморан да стане пред судију како би саслушао кривичне пријаве против себе, напомиње америчка агенција.

Иако је њујоршки тужилац Алвин Брег тражио да се Трамп преда суду најкасније у петак, тај рок је продужен због захтева америчких тајних служби, у вези са посебним условима предаје важних личности као што је бивши шеф државе. Улице испред зграде суда у којима ће се одржати суђење биле су мирне у петак у поређењу са почетком недеље. Није било великих демонстрација за или против Трампа, иако су туристи застајали да направе селфије, а тамо је остала гомила новинара и полицајаца. Пошто досад ниједан бивши председник САД није био оптужен за кривично дело, не постоје прописи за његов третман приликом привођења.

ДЕМОКРАТЕ ОДУШЕВЉЕНЕ

ДЕМОКРАТЕ су у међувремену поздравиле вест, а лидер већине у Сенату Чак Шумер рекао је да Трамп "подлеже истим законима као и сваки Американац".

"Чувена" Ненси Пелоси је твитовала: "Нико није изнад закона и свако има право на суђење да докаже невиност." 

Кад се Трамп буде предао, биће третиран углавном као и сви други који се суочавају са оптужбама - фотографисање и узимање отисака прстију, попуњавање документације о хапшењу и провера да ли има нерешене кривичне пријаве или налоге, каже особа упозната са осетљивим безбедносним операцијама.

УСЛЕДИЋЕ ПРАВНА КАТАСТРОФА

СЛУЧАЈ окружног тужиоца Менхетна против бившег председника Доналда Трампа је "правна катастрофа" која има далекосежне правне последице, каже његова бивша адвокатица Џена Елис. - Једини разлог због којег тужилац Алвин Браг подиже оптужбе је тај што се Трамп кандидује за председничку номинацију за ГОП 2024 - рекла је она, напомињући да ће такви напори вероватно имати супротне резултате. Она је указала на Трамповог највећег потенцијалног ривала за републиканску номинацију 2024, гувернера Флориде Рона Десантиса, који је окарактерисао оптужницу као "неамеричку". Такође је изјавио да неће помагати ни у каквом изручењу Трампа, становника Флориде.

Не очекује се, међутим, да ће му на руке бити стављене лисице, истиче АП и додаје да ће Трамп све време бити под заштитом тајне службе и готово сигурно ће бити пуштен на слободу истог дана. И за оптужене који се сами предају предвиђене процедуре подразумевају најмање неколико сати притвора. По завршетку свих процедура, бивши председник САД би требало да се у уторак по подне појави пред судијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (14)

ОБРАЗОВАЊЕ ЂОКОВИЋА: Ноле с муком окончао средњу, Јелена се није зауставила док није докторирала