УКРАЈИНА ЈЕ НА ЛЕЂИМА: Русија “побеђује” у крвавој борби баш као што је Север помео Југ у Америчком грађанском рату

П. З. С. /eurasiantimes.com

22. 03. 2023. у 21:00

СИТУАЦИЈА на земљи/фронту руско-украјинског сукоба не иде у прилог украјинском председнику Владимиру Зеленском. Оно што се нада да може можда неће бити оствариво. Дошло је време да "прочита напис на зиду".

УКРАЈИНА ЈЕ НА ЛЕЂИМА: Русија “побеђује” у крвавој борби баш као што је Север помео Југ у Америчком грађанском рату

Фото Танјуг/АП


Разговори који су недавно одржани у Четам Хаусу (Chatham House) нису били добри за Украјину. Било је низ предлога, али заједнички фактор је био да је нада у победу у Украјини изгледала мрачно.

Неколико десетина људи, према речима КН Пандита (Padma Shri), бившег директора Центра за средњоазијске студије на Универзитету у Кашмиру, од којих су многи били на позицијама у кабинету или под-кабинету, састало се по правилима Четам Хауса, која забрањују идентификацију појединачних учесника, али дозвољавају представљање садржаја. Био је то приватни скуп бивших високо рангирангираних америчких војника, истражитеља и научника са биографијама од Реганове до Трампове администрације.

Детаљно су изнети различити ставови о ситуацији на терену у ратној зони Украјине. Многи говорници су признали да Украјини недостаје обучених војника и муниције. То се није могло решити повећањем броја људи који ће бити распоређени у борбу.

Украјина је претрпела две трећине жртава од Русије. Међутим, са трећином до четвртине становништва Русије, она је далеко мање способна да се одржи, каже један стручњак који је провео много месеци на терену у Украјини.

Конклава је обавештена да је цела војска коју је НАТО обучавао од 2014. до 2022. године у припреми за руски напад мртва, а регрути се бацају у борбене редове уз само три недеље обуке. Најбољи украјински војници су већ погинули у рату.

Поента није у томе да ће Украјини остати без војника, већ се квалитет њених војника и официра наводно погоршава. Ако се радна снага ангажована на цивилним дужностима пребаци на ратни фронт, критични делови цивилне економије ће пропасти.

Познавани извори процењују украјинске „неповратне“ жртве – што значи убијене или тешко рањене – на две трећине руских: 120.000 Украјинаца мртвих или тешко повређених наспрам 150.000 до 200.000 Руса.

Стратешки закључак је да је исход исти чак и ако амерички стручњаци руске губитке процене више од овога. Русија има веће војно особље под својом командом, тако да ће победити у рату исцрпљивања.

Један украјински батаљон је у јануару изгубио 600 људи. Примљена је замена од 700. Али онда је у фебруару изгубљено 800 мушкараца, што израчунава стопу жртава од 60% за два месеца.

Постоје гласине да ће Украјина извести ефектан ударац у пролеће, или оно што би се могло назвати украјинским пролећем, када ће снег нестати и време ће се поправити. Војни експерт је рекао да је Русија имала довољно времена да се припреми да се суочи са изазовом украјинског пролећа, изгледом који не треба занемарити.

Украјини би било потребно најмање 650 модерних главних борбених тенкова и 1.000 транспортера да би направила разлику.

Бивши високи амерички командант је тврдио да би САД требало да пошаљу 1.000 тенкова Абрамс М1 у Украјину без откривања где се овај оклоп може набавити. Присталице сугестије су навеле да Украјина треба да добије оружје које може да уништи циљеве дубоко у руској земљи.

Један члан међу учесницима је рекао: „САД би требало да елиминишу вештачку границу која каже да Украјина не може да удари на Русију. Русија је део бојног поља“, додао је он. Међутим, постојало је значајно мишљење да су изгледи за пробој да би се окончао застој дуж линије додира били лоши.

Разговарано је и о питању наставка помоћи САД Украјини. Примећено је да САД имају политичка ограничења у погледу помоћи Украјини. Бивши високи официр Пентагона се успротивио, рекавши: „Ако не можемо да пружимо велике количине помоћи за две године, боље нам је да смањимо губитке сада”.

Спољнополитички аналитичар који је наводно саветовао америчко министарство одбране приметио је да би Путин могао да позове 1,7 милиона резерви ако осети потребу да то учини.

-Можда је забавно потапати руске бродове у Црном мору или уништавати циљеве унутар Русије, али то не ублажава притисак на Украјину.

-То је као амерички грађански рат. Југ се борио ефикасније, али је Север имао огромну предност у људству и муницији. До 1865. Југ није имао довољно војника да одбрани Ричмонд, тврди он.

Кажу да је предложио међународну војску добровољаца да се бори за Украјину.

Бивши високи спољнополитички званичник предложио је да САД запрете Кини санкцијама како би ограничиле њену подршку Русији. Иако санкције Русији нису дале резултате, он је тврдио да је Кина другачији случај јер је више интегрисана од Русије у светски економски систем.

Иако су овакви ставови произашли од учесника конклаве, водећи презентер је рекао на крају да ће украјински председник Зеленски преузети мировни план Кине. Можда нико од учесника није очекивао да Кина игра мировну улогу.

Али саудијско-ирански мировни споразум којим управља Кина могао би да отвори очи. Вашингтон је одбацио кинески мировни план, али Зеленски није. План је да Русија задржи Азовско море и већи део Донбаса.

Примећен је и амерички поглед на Кину као на „примитивну“. Портпарол Савета за националну безбедност одбацио је кинеску иницијативу која позива на хитан прекид ватре, напомињући да би примирје омогућило Русији да остане на територији коју је заузела од Украјине.

У закључку, мора се рећи да су ставови изнети у конклави Четам Хауса о украјинском рату веома значајни и указују на вероватан пут који води ка решењу овог питања. САД нису у могућности да испоруче више неких критичних артикала који су потребни за потискивање Русије.

Недостатак радне снаге је проблем који је Зеленски признао. Његов позитиван приступ кинеској формули мира чини му се одрживим. Он постаје све неодлучнији у погледу способности САД и њених савезника у НАТО-у да одрже рат у Украјини против Русије.

И на крају, годину дана након почетка рата, глобално мишљење се нагнуло ка Русији. Зеленски би могао да прихватити кинеску формулу мира.

БОНУС ВИДЕО - БОРБЕ У БЛИЗИНИ СВАТОВА И КРЕМЕНАЈЕ: Руски војници користе системе "Град" и хаубице "Мста-С"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (3)

ДА УПАМТЕ, ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА! Новак Ђоковић пред целим светом загрмео о Косову и Метохији