БИЛ ГЕЈТС ОБЈАВИО: Почело је ново доба

Новости онлине

22. 03. 2023. у 15:14

ВЕШТАЧКА интелигенција је један од најважнијих технолошких пробоја у модерној историји, у рангу са стварањем микропроцесора, персоналних рачунара, интернета и мобилног телефона, пише Бил Гејтс у свом блогу насловљеном: "Почело је доба вештачке интелигенције".

БИЛ ГЕЈТС ОБЈАВИО: Почело је ново доба

Фото: Профимедиа

Оснивач "Мајкрософта" одлучио је да напише подужи блог текст у тренутку када се захуктава трка на пољу вештачке интелигенције (АИ) и када се технолошке компаније утркују да на тржиште избаце своје четботове.

Гејтс је већ раније говорио о томе да је узбуђен за будућност коју ће донети вештачка интелигенција, понајвише због тога колико би могла да олакша живот људима, унапреди образовање и медицину.

Милијардер је сада такође истакао да дели забринутост око вештачке интелигенције, укључујући и ризик да би људи могли да је користе на бројне негативне начине, као и на могућност суперинтелигентне АИ која би са напретком технологије могла да успостави сопствене циљеве.

У свом блогу, Гејтс на седам страница елаборира идеје и мисли о томе како АИ може да се користи како би повећала продуктивност људи, али и помогао у исправљању неједнакости на послу, у здравству и образовању.

На радном месту, вештачка интелигенција могла би да буде коришћена као "дигитални лични помоћник" да побољша продуктивност запослених. Интегрисана у дигитална радна оруђа, попут Мајкрософт офиса, могла би да помогне у писању имејлова и комуникацији.

Лични помоћници на бази вештачке интелигенције, опремљени огромним знањем о компанији и индустрији, могли би да представљају и важан ресурс са којим би запослени могли да комуницирају.

- Са појачавањем и појефтињењем рачунарске моћи, способност четботова да износе своје идеје све више ће личити на то да имате образованог радника који би могао да вам помогне са разним пословима - пише Гејтс.

У здравству, Гејтс сматра да би вештачка интелигенција могла да ослободи запослене од одређених послова, посебно на пољу бирократије, али и попуњавања докторских формулара за визите.

Милиони људи у сиромашним земљама немају ни могућност да их доктор прегледа, а вештачка интелигенција би могла да повећа продуктивност докторима да прегледају што више пацијената. Могуће је и да би АИ могла да помогне у лечењу пацијената који не живе близу или нису у могућности да дођу до лекара.

Вештачка интелигенција се већ сад користи да анализира здравствене податке, па чак и да осмишљава лекове, а наредна генерација моћи ће да асистира у предвиђању негативних ефеката и дозирању лекова.

За пољопривреду у сиромашним земљама, Гејтс пише да би вештачка интелигенција могла да помогне у прављењу семена специфично прилагођеног да расте у локалним климатских условима, као и да развије вакцине за стоку. Све то је од суштинске важности у тренутку када се климатски услови мењају и стварају још већи притисак на пољопривреднике у сиромашним земљама.

Гејтс предвиђа и да ће АИ трансформисати образовање у наредних пет до 10 година тако што ће моћи да прилагођава образовни садржај сваком ученику, као и да научи шта мотивише, односно узрокује губитак интересовања код сваког појединца.

Вештачка интелигенција ће такође моћи да помогне у прављењу наставничких планова и процени степена разумевања одређених тема код ученика.

- Чак и када се технологија усаврши, учење ће и даље зависити од односа ученика и наставника. Побољшаће, али никада заменити, однос ученика и наставника - истиче Гејтс.

Такође додаје да је веома важно да се вештачка интелигенција учини доступном у сиромашним срединама широм света, како деца у њима не би заостајала.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: УКРАЈИНСКИ ТЕНКИСТИ НА ОБУЦИ У ШПАНИЈИ - У Сарагоси се припремају за коришћење тенкова "Леопард 2А4"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

СРБИН ДОВЕО ЖЕНУ ХОЛАНЂАНКУ НА СЛАВУ Један обичај ју је шокирао: Чуо сам њен врисак, скочио сам као опарен