САНКЦИЈЕ НЕ РЕШАВАЈУ ПРОБЛЕМЕ Сијарто: Мађарска је за убрзање проширења ЕУ

Танјуг

22. 03. 2023. у 11:07

СТАБИЛНОСТ БиХ је од изузетног значаја за Мађарску и очекујемо од ЕУ да у будућем периоду учини одређене кораке на проширењу, рекао је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто након састанка са министром иностраних послова у Савету министара Елмедином Конаковићем у Сарајеву.

САНКЦИЈЕ НЕ РЕШАВАЈУ ПРОБЛЕМЕ Сијарто: Мађарска је за убрзање проширења ЕУ

Фото: Профимедиа/Shutterstock/Илустрација

 - Мађарска жели да се убрза процес проширења Европске уније, али добро знате да у ЕУ постоје земље чланице које само вербално подржавају проширење, али када дође до одлучивања онда су уздржане. Позивамо чланице да престану са онемогућавањем процеса проширења ЕУ, јер то за ЕУ и Мађарску значи безбедносни ризик. БиХ може рачунати на Мађарску у интересу да ваш процес придружења ЕУ буде убрзан - навео је Сијарто, који након Сарајева путује у Требиње на енергетски форум који су организовале власти Републике Српске, где ће се састати са председником Српске Милорадом Додиком.

Сијарто се осврнуо и на питање санкција које уводи Европска унија.

 - Видите да Брисел прибегава санкцијама. Ако погледамо колико су санкције биле успешне, можемо закључити да ниједне мере нису успеле да доведу до значајнијих резултата. Иста је ситуација са бриселским санкцијама. Ми никако не пристајемо на то да ЕУ уведе било какве санкције у односу на Западни Балкан. Они који сматрају да се санкцијама могу решити проблеми, они појма немају каква је овде ситуација и на тај начин покушавају прикрити своје незнање - истакао је Сијарто.

Коментаришући однос који Мађарска има према председнику Републике Српске Милораду Додику рекао је да је небитно шта он мисли о Додику.

 - Важно је шта људи у БиХ, а посебно у Републици Српској мисле о њему. Ако сам ја добро схватио, у Републици Српској је он поново изабран за председника и ми то поштујемо и то је веома важно - нагласио је Сијарто, пренео је сарајевски портал Кликс.

Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић рекао је да БиХ и Мађарска немају отворених питања.

 - Мађарска је земља са којом расте обим наше трговинске размене и са којом се нове шансе додатно отварају. Желим да захвалим колеги и Мађарској који су подржали кандидатски статус БиХ и подржавају проширење ЕУ. Схватају колико нам значи став ЕУ према проширење јер чинимо напоре да БиХ настави свој европски пут - рекао је Конаковић.

БОНУС ВИДЕО:

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО СЕ "ДЕМОКРАТСКА ЕВРОПА" ОДНОСИ ПРЕМА ЉУДИМА: Узнемирујући снимак шири се мрежама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

РОДИЛА МУ ЈЕ СИНА: Шотрина жена била је најлепша у Југославији, а завршила је трагично - није оставила ни опроштајно писмо (ФОТО)