БУНДЕСТАГ НА УСТАВНОМ СУДУ? Смањење броја мандата добило зелено светло, али демохришћани најавили тужбу

И. Станојевић

20. 03. 2023. у 12:17

НАЈВЕћИ парламент на свету после кинеског, немачки Бундестаг, направио је први корак ка смањењу броја мандата, али се одмах нашао у клинчу опозиције која је најавила тужбу Уставном суду. Демохришћани (ЦДУ) сматрају реформу изборног закона манипулацијом, а са овом оценом слаже се и странка Левице. После вишегодишњег натезања и жучне расправе уочи минулог викенда, дуго најављивана реформа изборног процеса добила је зелено светло Доњег скупштинског дома. Нацрт закона треба да усвоји и други дом, Бундесрат, али најављена тужба прети да промени уобичајену скупштинску процедуру.

БУНДЕСТАГ НА УСТАВНОМ СУДУ? Смањење броја мандата добило зелено светло, али демохришћани најавили тужбу

Фото: АП

У завршној дебати о планираном смањивању Бундестага, опозициони политичари оптужили су владајућу "семафор коалицију", коју чине социјалдемократе, либерали и Зелени, да "кроји своје право гласа да би остала на власти". Лидер Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) баварске "сестре" ЦДУ, Александар Добринт, изразио је наду да ће федерални уставни суд одбацити реформу пре следећих савезних избора.

Предложене измене закона су, додао је, "чин непоштовања", усмерен против опозиционих странака да би се зацементирале претензије на власт које има владајућа коалиција. Семафор на тај начин, каже Добринт, доводи у питање "право на постојање ЦСУ", а жели и да "изгура Левицу из парламента". То је један од разлога зашто је нацрт "погрешан, мањкав и неуставан", навела је опозиција.

- Посланичка група ЦДУ/ЦСУ се неће помирити са таквом реформом изборног закона - рекао је лидер ове фракције Фридрих Мерц после гласања у Бундестагу, где је 400 посланика било за, 261 против, док се 23 уздржало.

Ова посланичка група има за циљ такозвану ревизију апстрактних норми пред Уставним судом. Иза ове гломазне и нејасне формулације крије се намера да судије у Карлсруеу испитују нову правну норму из свих углова. Предуслов је пријава коју мора да подржи најмање четвртина посланика Бундестага.

Говор представника ЦСУ побрао је много аплауза и међу посланицима Левице, што је раритет у немачком парламенту, подсећа Дојче веле. С друге стране, у одбрану "закаснеле реформе" стао је посланик владајуће Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Себастијан Хартман. Циљ измена закона је, тврди, "једноставно и разумљиво право гласа".

- Јединствена је појава у послератној историји Немачке да тренутна политичка већина у парламенту доноси закон у своју корист, односно настоји да себи обезбеди наставак владавине после следећих избора - поручио је баварски премијер Маркус Зодер (ЦСУ). - То је огромна манипулација и као таква апсолутно неуставна. Ово није прихватљиво. Зато ћемо поднети жалбу. Ово је напад на демократију и на савезни поредак наше земље.

Јан Корте, шеф фракције Левице, оптужио је власт за ароганцију. Заменица лидера левичарске фракције Гезине Лоц, прекорила је власт да јој је главна брига како да елиминише левичарску критику.

Дојче веле напомиње да је управо немачка опозиција, која најављује тужбу, највише профитирала од садашњег изборног система. Велика већина Немаца сматра не само да је парламент превелики, него и прескуп. За ову годину из државне касе за Бундестаг ће отићи око 1,4 милијарде евра.

УКИДАЈУ СЕ КРИВЦИ ЗА "НАДУВАВАЊЕ"

РЕФОРМОМ би Бундестаг, који је "порастао" на 736 посланика, од наредних избора био трајно смањен на 630 места. Првобитно је идеја била да број мандата буде 598, али се од тога одустало. Смањење се постиже укидањем такозваних мандата за преклапање и изједначавање, што је, до сада, било кривац за "надувавање" Бундестага. Према новим правилима, у будућности би могло да се деси да кандидат добије своју изборну јединицу директно, али да и даље не уђе у Бундестаг, што је посебно разбеснело ЦСУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СНИМАК ЈЕ ХИТ: Дошао у Америку из Босне, а на улици затекао симбог бивше Југе (ВИДЕО)