ШОЛЦОВА ВОЈСКА "ГОЛА И БОСА" Рањиви Немци - нема шта им не недостаје, а треба им много времена и новца да се опораве

Новости Онлајн

18. 03. 2023. у 18:07

НЕМА чега им не недостаје, упозорила је у Бундестагу посланица Ева Хöгл (СПД), подносећи редовни годишњи извештај о стању у немачкој војсци. Пре годину, након руске инвазије на Украјину, канцелар Олаф Шолц обећао је "Зеитwенде" и 100 милијарди улагања у Бундесвер.

ШОЛЦОВА ВОЈСКА ГОЛА И БОСА Рањиви Немци - нема шта им не недостаје, а треба им много времена и новца да се опораве

Фото Танјуг/АП

Стање немачке војске је, међутим, толико лоше да ту ни новац не помаже, или барем не у кратком року. 

Јадно да јадније бити не може

Од топлих гаћа војника до самоходних хаубица - опрема или недостаје, или је у јадном стању. Касарне су пуне плесни и зачепљени цеви: превише их је у јадном стању, у већини случајева ништа нису поправили од претходног годишњег извештаја истакла је Хöгл представљајући у уторак пред Бундестагом своје налазе о ситуацији у немачкој војсци.

Министар обране Борис Писториус недавно је признао да војска не би била способна обранити земљу.

- И да, наши војници то знају и виде једнако - изјавила је  Ева Хöгл.

Општа запуштеност, недостатак људства, дотрајала и непостојећа опрема, најкраћа је дијагноза. Зато обећаних 100 милијарди евра тешко да ће бити довољно да се недостаци дугорочно поправе - упозорила је она.

Вероватно ће за то бити потребно три пута више, односно 300 милијарди евра. Систем је тром: прошле године им још није стигао нити један цент из посебног фонда од 100 милијарди које је обећао канцелар Шолц.

Као пример како ствари не функционишу посланица СПД навела је морнарички базен у Ецкернфöрдеу за обуку ронилаца: радови на обнови почели су у јулу 2010. и крајем прошле године (на шта се односи извештај)  још нису завршили. Базен пушта воду, инжењерски уред је банкротирао, поступци јавне набаве закључују се без успеха, грађевинске компаније немају довољно људи. Базен би требало да буде завршен следеће године, након 14 година - вероватно.

Треба им 50 година...

Посланица Хöгл прошлог је марта посетила две касарне у Идар-Оберстеину у савезној држави Порајње-Фалачка. Чак 85 одсто првог објекта захтевало је реновирање: кровови и прозори пропуштају, цеви пуцају, санитарни чворови су неупотребљиви, а спаваонице у неприхватљивом стању. Плафон од 2018. прети урушавањем. Први грађевински радови требали су почети 2019., али нису. Ради договора о обнови организован је састанак с представницима чак 35 различитих уреда који у то морају бити укључени. У идеалним условима касарна би могла бити обновљена 2042., дакле за нешто мање од 20 година, пренела је посланица СПД у Бундестагу. 

У суседној касарни Клотзберг зид прети урушавањем па су га подупрли врећама песка. Обнова канализације почела је 2015., а буде ли све ишло према плану, бит ће довршена 2027.

И то није инцидент, преноси Шпигл. 

Припремајући извештај о стању у војсци, Хöгл је прошлог маја посетила Институт за микробиологију на Медицинској академији у Минхену. Запослени у лабораторију користе 28 година стар принтер за штампање резултата, чије траке перу ручно.

- С обзиром на укупну своту од 50 милијарди евра, требало би око 50 година да се само садашња инфраструктура Бундесвера потпуно не модернизује -  закључује Ева Хöгл.

Није реч само о новцу

И одобрени новац споро се повлачи, грађевински се радови изводе врло споро. Министарство обране од 2016. сваке године не успева потрошити милијарду евра одобреног прорачуна. Немачкој недостаје грађевинских радника, али и војника. Посланица сумња да ће Бундесвер испунити циљ о ангажману 203.000 војника до 2031. Прошле године на бројном стању их је било 183.051, што је благи пад у односу на претходну годину.

Недостатак особља могао би се умањити појачаним запошљавањем жена, али се даме не јављају. Закон о равноправности прописује женску квоту од 15 одсто, али је припадница лепшег пола у Бундесверу  само 9,5 одсто. У 2019. години јавило им се 9.200 жена, лани још мање, само 7800. 

Да све буде горе, нема ни довољно панцирки за жене војнике, дршки пиштоља прилагођених мањој женској руци, женских кошуља и панталона...  С грудњацима је проблем то што су лоше квалитете, а за војну трудничку одећу рок испоруке је од шест до осам месеци - па ће жене неретко пре родити, него добити прикладну униформу - истакнла је Хöгл у Бундестагу.

БОНУС ВИДЕО: ДЕМОНСТРАЦИЈА СИЛЕ - Војне вежбе НАТО снага у Немачкој

(Јутарњи)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (1)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација