ТРАМП ИЛИ ДЕСАНТИС - ЗА УКРАЈИНУ ЈЕ СВАКАКО ЛОШЕ: Хоће ли амерички републиканци омогућити Путину победу?

Новости онлајн

15. 03. 2023. у 22:33

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин побеђује на републиканским прелиминарним унутарстраначким изборима, оцењује Си-Ен-Ен, имајући у виду да два главна кандидата Републиканске партије (ГОП), бивши председник Доналд Трамп и гувернер Флориде Рон Десантис, јасно стављају до знања да би, ако стигну до Беле куће, војна подршка Украјини постала упитна, односно да би рат могао да се заврши под Путиновим условима.

ТРАМП ИЛИ ДЕСАНТИС - ЗА УКРАЈИНУ ЈЕ СВАКАКО ЛОШЕ: Хоће ли амерички републиканци омогућити Путину победу?

Фото: ЕПА/Илустрација

- Смрт и уништење морају да се окончају сада! - написао је Трамп у одговорима на упитник Такера Карлсона с "Фокс њуза" о рату и умешаности САД у исти. 

Десантис је, одговарајући на иста питања, рекао да ће уколико победи у изборној трци, умањити помоћ Сједињених Држава Украјини. "Не можемо дати приоритет интервенцији у ескалирајућем страном рату у односу на одбрану наше сопствене домовине, јасан је он.

Трампова претходна упозорења да само он може да заустави трећи светски рат и Десантисов главни аргумент да спасавање Украјине не представља суштински интерес америчке националне безбедности уједно продубљују раскол између традиционалних јастребова ГОП-а и следбеника бившег председника и гувернера Флориде који угрожавају помоћ Украјини – и пре председничких избора 2024. године.

Трамп и Десантис својим ставом да Америка треба да буде на првом месту такође трансформишу странку коју је предводио председник Роналд Реган у Хладном рату.

Последња анкета Си-Ен-Ена показала је да 80 одсто републиканаца или људи који су наклоњени тој странци сматра да је важно да кандидат ГОП-а за председника верује да САД не би требало да буду умешане у рат између Русије и Украјине.

Амерички медијски гигант истиче и поједине Десантисове одговоре на Карлсонов упитник, додајући да је анкета Си-Ен-Ена показала да је гувернер Флориде Трампов најопаснији потенцијални ривал иако званично још није покренуо кампању.

Си-Ен-Ен пореди Десантисове ставове с Путиновим

Десантис при томе задире у идеолошки терен бившег председника САД, и након што је последњих недеља уопштено говорио против актуелне америчке политике, сада је заузео став који је очигледно осмишљен да се заштити од напада бившег председника по том питању.

- Док САД имају бројне виталне националне интересе – обезбеђивање граница, решавање кризе унутар војске, постизање енергетске безбедности и независности, те праћење економске, културне и војне моћи Комунистичке партије Кине – умешаност у територијални спор између Украјине и Русије није један од њих - рекао је Десантис.

У одговору на питање да ли САД треба да подрже "промену режима" у Русији, гувернер Флориде је сугерисао да је америчка влада ангажована у таквој политици, упозоравајући да би се Путинова замена могла показати "још немилосрднијом".

Си-Ен-Ен чак тврди да Десантисови ставови подсећају на Путинове будући да је помињао "територијални спор", а не "руску инвазију", и поткрепио вишегодишњу тврдњу руског лидера да Вашингтон покушава да га отера с власти.

Скептицизам републиканаца – тест за Зеленског

Све већи скептицизам републиканаца према америчкој помоћи Украјини ставља тамошњег председника Владимира Зеленског у незгодну ситуацију. Биће то велика препрека у његовој међународној кампањи за Украјини неопходно оружје и муницију.

Такође, биће то проблем и за садашњег председника САД Џозефа Бајдена – изискиваће његову још већу подршку ратним дејствима.

Ако рат буде трајао и следеће године, избори 2024. могли би да постану поприште велике дебате која ће тражити од америчког народа да одлучи о томе да ли САД треба да се залажу за "слободу и демократију" било где на свету, или треба да се препусте изолационистичким тенденцијама, тј. фокусирају на унутрашње проблеме?

Судбина Украјине могла би да зависи од гласања на републиканским прелиминарним унутарстраначким изборима следеће године, као и од потоњих општих избора.

Бајденов завет да ће се држати Зеленског "колико год буде потребно" могао би да истекне 20. јануара 2025, када ће бити следећа председничка инаугурација.

БОНУС ВИДЕО: ОВАКО РУСИ НАВОДЕ ДРОНОВЕ КАМИКАЗЕ НА НЕПРИЈАТЕЉСКЕ ПОЛОЖАЈЕ - Нови снимак МО Русије из борбе

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИН ДОВЕО ЖЕНУ ХОЛАНЂАНКУ НА СЛАВУ Један обичај ју је шокирао: Чуо сам њен врисак, скочио сам као опарен