КАКО ЈЕ ХОЛАНДСКИ ГЕОЛОГ ЗНАО ДА ЋЕ ТУРСКУ ПОГОДИТИ ЗЕМЉОТРЕС: Знао је три дана пре - планетарна геометрија била је јасна

Новости Онлајн

09. 02. 2023. у 11:15

ТВИТ холандског геолога, који предвиђа да ће јак земљотрес погодити Турску и Сирију три дана пре катастрофе, постао је виралан на друштвеним мрежама.

КАКО ЈЕ ХОЛАНДСКИ ГЕОЛОГ ЗНАО ДА ЋЕ ТУРСКУ ПОГОДИТИ ЗЕМЉОТРЕС: Знао је три дана пре - планетарна геометрија била је јасна

Фото: Твитер/@haskologlu

Геолог и истраживач земљотреса Френк Хугербитс наводно је предвидео земљотрес до детаља, укључујући јачину и земље које ће бити погођене.

Он је у твиту у петак, 3. фебруара, упозорио да ће "пре или касније доћи до земљотреса јачине 7,5 у овом региону (јужна централна Турска, Јордан, Сирија, Либан)".

Хугербитсов твит је написан тачно три дана пре природне катастрофе која је задесила Турску и Сирију, а у њему се осврнуо и на друге земље које су осетиле ударе земљотреса.

У зору, у понедељак, земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале је погодио регион Турске и Сирије. Јордан, Либан, Египат и Ирак саопштили су да су погођени накнадним потресима.

Холандски геолог изразио је жаљење и саосећање са онима који су погођени земљотресом. У првом твиту након инцидента написао је: "Моје срце је са свима који су били погођени великим земљотресом у централној Турској".

- Као што сам раније поменуо, ово ће се догодити пре или касније у овом региону, слично годинама 115. и 526. Овим земљотресима увек претходи критична планетарна геометрија, као што је било и 4. и 5. фебруара - објаснио је.

Хугербитс је упозорио на накнадне потресе и рекао: "Пазите на додатну снажну сеизмичку активност у централној Турској и суседним областима. Потреси обично трају неко време након великог земљотреса".

Земљотрес је однео животе најмање 11.000 Турака и Сиријаца, а десетине хиљаде других је повређено. Турске власти су подигле статус приправности на четврти ниво, што укључује и захтев за међународну помоћ.

Према Хугербитсовој биографији на Твитеру, он је истраживач са Геометријског истраживања соларног система (ССГС), који себе описује као истраживачки институт који посматра геометрију небеских тела и њихову повезаност са сеизмичком активношћу.

У прошлости, Хугербитс је описан као аматерски "ентузијаста" и "мистик земљотреса" који верује да кретање планета у нашем соларном систему може да нам помогне да предвидимо земљотресе. Као одговор критичарима, Хугербитс је признао да постоји "много отпора унутар научне заједнице у вези са утицајем планета и Месеца" на сеизмичку активност на Земљи.

Након што се његова почетна "прогноза" муњевитом брзином проширила планетом, он се поново огласио, додуше на Фејсбуку, најављујући нове снажне сеизмичке акивности наредних дана.

- Највероватније око 8. фебруара, највероватније магнитуде 6. Постоји мала могућност већег сеизмолошког догађаја. Накнадни потреси наставиће се у централној Турској и могли би да достигну магнитуду од 5 до 6 - написао је.

Као и први твит, и ово је изазвало праву медијску буру широм света, али и реакције у научној заједници, па је Евромедитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ) убрзо одбацио тврдње о могућности предвиђања земљотреса.

БОНУС ВИДЕО: ЧУДА СЕ ДЕШАВАЈУ - Спасиоци у селу Биснија у Сирији извукли испод рушевина читаву породицу

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (8)

ЂОКОВИЋ СЕ МАЛО НЕРВИРАО, АЛИ - УСПЕО! Новак преко америчког Србина до другог кола Ролан Гароса (ФОТО)