ДЕЧАК (8) СРПСКОГ ПОРЕКЛА СТРАДАО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Под рушевинама зграде у Турској заустављено детињство Робина Пејковића (ФОТО)

М.М.- Д.Б.М.

08. 02. 2023. у 21:30

УЖАСАН земљотрес који је погодио Турску угасио је и живот једног дечака српског порекла.

ДЕЧАК (8) СРПСКОГ ПОРЕКЛА СТРАДАО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Под рушевинама зграде у Турској заустављено детињство Робина Пејковића (ФОТО)

Фото: АП/приватна архива

Под рушевинама зграде у којој су живели у Искендеруну, заувек је заустављено детињство осмогодишњег Робина Пејковића. Спасиоци су га нашли беживотног у наручју мајке Семе, која је повређена и збринута у једну од болница овог лучког града.

Повреде су биле такве да је малени Робин подлегао на месту. Није било спаса ни у мамином загрљају, која је покушала да га те ноћи, док је спавао, рукама и телом заштити.

Вест о страдању дечака одјекнула је и, попут муње, готово оборила оца Игора. Затекла га је у Мексику, где ради неколико година. Али, и најближе Игорове рођаке у Крагујевцу и Београду.

Робин је често долазио у Србију

- Био је изузетно паметно и лепо дете. Плавокос, ведар, прави анђео - испричао је "Новостима" Игоров брат од тетке Саша Јоксимовић, који је потписао читуљу у нашем листу. - Сви смо рањени, јер је он често долазио у Србију. Понекад са мајком, а чешће са оба родитеља. Увек смо се радовали њиховим доласцима и одморима које смо заједно провели. Био је с нама током новогодишњих празника, па још нисмо ни навикли без њега, а сада се, ето, и заувек растадосмо.

Танјуг/АП

 

Потресен је Саша Јоксимовић. Прича нам да се пре него што се јавио "Новостима" да нам пренесе поруку Робиновог тате да можемо да пишемо о његовом једином детету, без кога је у трену остао.

- Игор је једва говорио - ово га је сломило - једва проговара и Саша. - Просто човек нема речи да опише несрећу која нас је задесила.

Игора је пут из Србије, из Крагујевца, одвео у Искендерун, на обале Егејског мора. Добио је посао, као машински инжењер, у једној европској компанији. Тамо је убрзо и упознао своју Сему, професорку енглеског из Искендеруна. Како се компанија у којој је радио померала, тако је и њих кроз свет водио пут. Турска, па Америка.

КАО ДА ЈЕ СЛУТИО

ДЕЧАК Робин Пејковић имао је два држављанства - америчко по рођењу, и српско по пореклу.

- Син ми недостаје, једва чекам да се скрасим, па да будемо сви заједно - много пута је говорио Игор, као да је слутио.

У Америци се родио и њихов Робин, у септембру 2014. године. Када је увелико котрљао своје лопте, закотрљао се и нови пут због Игоровог посла. Нова адреса, Русија, а после извесног времена вратили су се у Турску, где су наставили живот препун љубави, среће и планова. Велика подршка била им је Семина породица, посебно Робијева бака. Када је малени ушао у пету годину, тата је поново морао на пут.

Посао га је одвео у Мексико, а мама и он остали су у Искендеруну. Робин је ту кренуо у школу, и преполовио други разред. Били су у свом дому када се снажно затресао град.

- Не могу ни да замислим Сенин и Игоров бол за дететом - каже као за себе Саша Јоксимовић. - Не могу ни да замсилим како ће им живот трајати без њиховог малог анђела. Стварно је био као анђео. По свему је био такав. Био је украс у нашим кућама, велика радост и Игоровој мајци Слободанки и брату Алекси који живе у Крагујевцу.

приватна архива

Малени Робин Пејковић сахрањен је јуче на православном гробљу у Искендеруну. Опело је служио грчки свештеник. На вечни починак дечака заувек уснулог у мамином наручју испратили су његови најближи, тата Игор и мама Сена. Туга ових људи утопила се у слике свеопште несреће и ужаса: у тренутку када је сахрањиван плавокоси дечак пореклом из Србије, сахрањивало се на све стране у овом лучком граду.

БОНУС ВИДЕО - СПАСЕНА ПОСЛЕ 40 САТИ У РУШЕВИНАМА: Спасиоци у Салкину у Сирији извлаче исцрпљену девојчицу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (2)

Безбедност у саобраћају као значајан елемент одрживе мобилности и ЕСГ стандарда