КИЈЕВ У ИШЧЕКИВАЊУ - РУСКА ОФАНЗИВА ЈЕ НЕМИНОВНА: Украјински шеф Луганске области очекује напад до краја фебруара

П. З. С. / newsweek.com

06. 02. 2023. у 18:13

УКРАЈИНСКИ шеф области Луганск рекао је да је руска офанзива на истоку Украјине неминовна, уз западне процене о намерама Владимира Путина у његовој инвазији.

КИЈЕВ У ИШЧЕКИВАЊУ - РУСКА ОФАНЗИВА ЈЕ НЕМИНОВНА: Украјински шеф Луганске области очекује напад до краја фебруара

Фото Танјуг/АП


Сергеј Гајдај, који је начелник регионалне војно-цивилне администрације у Луганску, рекао је за новински лист Vot Tak на руском језику да "све више" резервиста иде "у нашем правцу" и да руске снаге преносе опрему коју су скривале и градиле линије утврђења.

Он је рекао да би Русији могло бити потребно око две недеље да пребаци трупе и опрему на окупиране територије из својих других база, као што је Белорусија, када се обука заврши.

-Вероватно је минимум који им је потребан за прикупљање резерви 10 дана, рекао је он, што значи да би офанзива могла да се деси „у принципу после 15. фебруара или у било ком тренутку“.

Његови коментари су уследили након бројних упозорења Кијева да је, уз обновљену мобилизацију, руски председник ускоро планирао офанзиву. Украјина је рекла да би претња требало да подстакне Запад да појача снабдевање оружјем.

Фото Танјуг/АП

Саветник украјинске војске рекао је за Фајненшел тајмс да је Кијев добио „веома солидне обавештајне податке о намери“ да Русија изведе напад који би могао да дође у року од 10 дана.

ФТ је известио да ће нови руски напад вероватно почети у западном делу области Луганска у близини Кремне и Лимана у Доњецкој области, града који је Украјина поново заузела током своје контраофанзиве у јесен 2022.

Кирило Буданов, шеф украјинске војне обавештајне службе, рекао је за публикацију да ће руски напад вероватно предводити елитне јединице, упозоравајући да ће то бити „одговарајуће механизоване бригаде“.

Он је додао да је око половина од 300.000 људи које је Русија рекла да је мобилисала прошле јесени обучавана месецима и да би могла бити ефикаснија од регрута који су одмах бачени у битку.

Пре него што је напустио функцију украјинског министра одбране, Алексиј Резников је у недељу рекао да очекује да ће руске снаге покренути нову офанзиву у Донбасу и јужним областима које заузима касније у фебруару, отприлике годину дана од почетка Путинове инвазије пуног размера 24. фебруара.

Руске снаге покушавају да опколе Бахмут док ВСУ још увек држи град у Доњецкој области око којег се месецима воде жестоке борбе.

Украјински војни обавештајац Андриј Черњак рекао је за Кијев Пост у чланку објављеном 1. фебруара да је Путин наредио својим трупама да у потпуности заузму области Доњецка и Луганска до марта.

То је индиректно потврдио и Резников који је за француску БФМТВ рекао да „с обзиром на то да воле симболику, нешто планирају око 24. фебруара“.

Њузвик је контактирао руско Министарство одбране за коментар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Како постати и остати бр. 1 у ономе што радите?