"ВАШИНГТОН СЕ НЕЋЕ ИЗВУЋИ КАО ШТО ЈЕ ТО БИЛО СА ЈУГОСЛАВИЈОМ" Држе лекцију свету, а примењују силу против слабијих

Новости онлајн

04. 02. 2023. у 10:53

ВАШИНГТОН не треба да се нада да ће сећање на инсценирање са епруветом коју је 2003. године државни секретар САД Колин Пауел показао у СБ УН успети да закопају у живом песку историје – САД ће морати да се ослободе синдрома "све нам је дозвољено", рекао је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

ВАШИНГТОН СЕ НЕЋЕ ИЗВУЋИ КАО ШТО ЈЕ ТО БИЛО СА ЈУГОСЛАВИЈОМ Држе лекцију свету, а примењују силу против слабијих

Фото: Депоситпхотос/Википедија

Он је тим речима прокоментарисао 20. годишњицу седнице Савета безбедности УН на којој су САД покушале да оправдају намеру да нападну Ирак.

- Слика Колина Пауела који показује епрувету са прахом одавно је постала позната као оличење лицемерја и уверења владајуће америчке елите у сопствену некажњивост, у неоспорно право да арогантно држе лекције остатку света, примењујући силу против очигледно слабог противника ради очувања сопствене глобалне хегемоније - рекао је Рјабков.

Како је додао, то што је управо тадашњи државни секретар, који надмашује и у професионалном и приватном плану оне који су после њега управљали спољном политиком САД, тада извео ту срамну инсценацију не мења суштину ствари. Рјабков је подсетио да „Колин Пауел касније није скривао да је био приморан да лаже, извршавајући наређење“.

- Претпостављамо чак да га је гризла савест која у принципу није својствена америчкој политичкој класи, посебно из данашње генерације. Оно што је најважније – за разлику од ситуације са почетка 2000-их година, Вашингтон више неће остајати некажњен за међународно разбојништво, као што се раније догодило против беспомоћне Југославије. У геополитичким реалностима које се брзо мењају САД сада објективно нису у стању да прибегну употреби силе сваки пут када им падне на памет без озбиљних последица по себе - поручио је Рјабков.

По његовим речима, „срамотно бекство из Авганистана је означило границе војних могућности Америке, али их није одучило“ од таквих потеза.

- Доказ за то је мешање Америке у Украјини као учесника у сукобу – старе навике и манири, агресивна и необуздана реторика. Али Американци ће ипак морати да се ослободе синдрома 'све је дозвољено' који је тако јасно манифестован приликом скандала са епруветом. Такође ће морати да узимају у обзир Русију, Кину и друге велике међународне играче који формирају праведнији мултилатерални светски поредак. Не треба се надати да ће сећање на оно што се догодило пре 20 година бити закопано у живом песку модерне историје - закључио је Рјабков.

Државни секретар САД Колин Пауел показао је 2003. године у СБ УН епрувету са белим прахом као доказ наводног поседовања оружја за масовно уништење код Ирака, што касније није било потврђено.

БОНУС ВИДЕО: РУСКИ ТЕНКОВИ У МАРИНИКИ - Снимци Народне милиције ДНР

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (18)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“