НАТО НАРЕЂУЈЕ ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ: Повећајте обим помоћи Украјини

Танјуг

30. 01. 2023. у 10:22

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је данас Јужну Кореју да повећа обим подршке Украјини, позивајући се на друге земље које су промениле своју политику неслања оружја земљама у сукобу.

НАТО НАРЕЂУЈЕ ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ: Повећајте обим помоћи Украјини

фото: Танјуг/AP Photo/Bernat Armangue

Јужна Кореја је потписала велике споразуме о испоруци тенкова, авиона и другог наоружања Пољској од почетка рата у Украјини, али је јужнокорејски председник Јун Сук-јеол рекао да закон његове земље забрањује снабдевање оружјем сукобљене земље и онемогућава слање оружја у Украјини.

Столтенберг је у посети Сеулу, на турнеји која ће укључити и Јапан и има за циљ јачање веза са савезницима НАТО-а суоченим са ратом у Украјини.

Говорећи на Институту за напредне студије Чеј у Сеулу, Стотлтенберг се захвалио Јужној Кореји на хуманитарној помоћи Украјини, али је позвао да учини више, додајући да постоји "хитна потреба" за муницијом.

На састанцима са високим јужнокорејским званичницима, Столтенберг је оценио да су догађаји у Европи и Северној Америци међусобно повезани са другим регионима и да НАТО жели да помогне у смиривању глобалних претњи и ширењу утицаја у Азији.

Столтенберг је рекао да су земље попут Немачке, Шведске и Норвешке имале сличну политику, али су је промениле.

Шеф НАТО-а је рекао да је "изузетно важно" да Русија не добије овај рат, не само због Украјине, већ и како би се послала порука ауторитарним лидерима, да силом не могу да добију оно што желе.

У саопштењу које су данас пренели државни медији, Северна Кореја је назвала Столтенбергову посету "уводом у конфронтацију и рат, јер доноси мрачне облаке новог хладног рата у азијско-пацифички регион".

Јужна Кореја је прошле године отворила своју прву дипломатску мисију при НАТО-у, обећавајући да ће продубити сарадњу у борби против тероризма и осталим областима безбедности.

Посета челника НАТО-а такође долази у тренутку када је амерички секретар одбране Лојд Остин требало да стигне у Сеул на разговоре са својим јужнокорејским колегом Ли Јонг-супом.

 

БОНУС ВИДЕО: 

ПОПРАВКА КРИМСКОГ МОСТА БЛИЖИ СЕ КРАЈУ: Снимци спајања трећег оштећеног дела

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (1)

ИЗАЂИ, МАЛА: Погледајте шта Срби певају Куртијевом градоначелнику у Звечану (ВИДЕО)