НАТО НА НОГАМА ЗБОГ БЕРБОКОВЕ: Бура после изјаве немачке шефице дипломатије

И. СТАНОЈЕВИЋ

28. 01. 2023. у 08:00

ШЕФИЦА немачке дипломатије Аналена Бербок је "објавом" рата Русији дигла савезнике у НАТО на ноге.

НАТО НА НОГАМА ЗБОГ БЕРБОКОВЕ: Бура после изјаве немачке шефице дипломатије

FOTO: Tanjug/AP

Само дан раније, званичници земаља НАТО, укључујући и немачког канцелара Олафа Шолца, давали су све од себе да објасне да, иако шаљу оружје и тенкове Украјини, "нису страна у сукобу", па је изјава Бербокова да европске земље не ратују међусобно, већ против Русије одјекнула као бомба.

Пошто је преспавала, изјаву је Бербокова демантовала, иако многи аналитичари сматрају да би боље било да је понудила оставку. Чињеница, међутим, да Шолц не позива своју министарку на одговорност, наводи на други закључак - да се Бербокова, заправо, изланула, називајући ствари правим именом.

Ово није први пут да је она "узнемирила" јавност ставом о сукобу. На скупу ЕУ у Прагу Бербокова је, још прошлог августа, рекла да намерава да испуни своја обећања Украјини "без обзира на то шта мисле њени бирачи у Немачкој".

ЗАХАРОВА: ПЛАНИРАЛИ УНАПРЕД

ЦИТИРАЈУћИ речи Аналене Бербок, портпаролка руског МИП Марија Захарова рекла је да Запад стално признаје да су годинама планирали сукоб. "Ако ово додамо открићима Меркелове да су јачали Украјину и да нису рачунали на споразуме из Минска, онда говоримо о унапред планираном рату против Русије. Немојте после рећи да вас нисмо упозорили", рекла је.

Замољен да појасни последњи коментар шефице дипломатије, немачки МИП поручио је да "је Русија покренула агресорски рат против Украјине и да је међународно право јасно да подршка Берлина индивидуалном праву Кијева на самоодбрану, гарантованом Повељом УН, не чини Немачку страном у сукобу."

Брже-боље је и други део "европске осовине", Француска, узео да брани Бербокову. Париз је громогласно негирао да је Запад у рату са Русијом, а да слање тенкова у Украјину не чини земљу или њене савезнике страном у сукобу. "Одлуке САД, Немачке и неколико других земаља да испоруче главне борбене тенкове Украјини не значе да је НАТО у рату са Москвом", саопштио је француски МИП.

 - Ми нисмо у рату са Русијом и нико од наших партнера није - рекла је у четвртак портпаролка министарства Ан-Клер Лежандр. - Испорука војне опреме не представља такву врсту заједништва.

Немачки званичници додају, позивајући се на Повељу УН, да "тек упућивање војних трупа неке државе значи да је она у рату". Бербокова је, међутим, толико усталасала јавност да овакве млаке изјаве, које се позивају на општепозната документа, тешко могу да поправе ствар.

БОНУС ВИДЕО:

ЗА ЈАЧУ КОНТРОЛУ РУСИЈЕ: Нови НАТО "авакси" слетели на аеродом у Румунији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (21)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНЕ, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу