НАТО НА НОГАМА ЗБОГ БЕРБОКОВЕ: Бура после изјаве немачке шефице дипломатије

И. СТАНОЈЕВИЋ

28. 01. 2023. у 08:00

ШЕФИЦА немачке дипломатије Аналена Бербок је "објавом" рата Русији дигла савезнике у НАТО на ноге.

НАТО НА НОГАМА ЗБОГ БЕРБОКОВЕ: Бура после изјаве немачке шефице дипломатије

FOTO: Tanjug/AP

Само дан раније, званичници земаља НАТО, укључујући и немачког канцелара Олафа Шолца, давали су све од себе да објасне да, иако шаљу оружје и тенкове Украјини, "нису страна у сукобу", па је изјава Бербокова да европске земље не ратују међусобно, већ против Русије одјекнула као бомба.

Пошто је преспавала, изјаву је Бербокова демантовала, иако многи аналитичари сматрају да би боље било да је понудила оставку. Чињеница, међутим, да Шолц не позива своју министарку на одговорност, наводи на други закључак - да се Бербокова, заправо, изланула, називајући ствари правим именом.

Ово није први пут да је она "узнемирила" јавност ставом о сукобу. На скупу ЕУ у Прагу Бербокова је, још прошлог августа, рекла да намерава да испуни своја обећања Украјини "без обзира на то шта мисле њени бирачи у Немачкој".

ЗАХАРОВА: ПЛАНИРАЛИ УНАПРЕД

ЦИТИРАЈУћИ речи Аналене Бербок, портпаролка руског МИП Марија Захарова рекла је да Запад стално признаје да су годинама планирали сукоб. "Ако ово додамо открићима Меркелове да су јачали Украјину и да нису рачунали на споразуме из Минска, онда говоримо о унапред планираном рату против Русије. Немојте после рећи да вас нисмо упозорили", рекла је.

Замољен да појасни последњи коментар шефице дипломатије, немачки МИП поручио је да "је Русија покренула агресорски рат против Украјине и да је међународно право јасно да подршка Берлина индивидуалном праву Кијева на самоодбрану, гарантованом Повељом УН, не чини Немачку страном у сукобу."

Брже-боље је и други део "европске осовине", Француска, узео да брани Бербокову. Париз је громогласно негирао да је Запад у рату са Русијом, а да слање тенкова у Украјину не чини земљу или њене савезнике страном у сукобу. "Одлуке САД, Немачке и неколико других земаља да испоруче главне борбене тенкове Украјини не значе да је НАТО у рату са Москвом", саопштио је француски МИП.

 - Ми нисмо у рату са Русијом и нико од наших партнера није - рекла је у четвртак портпаролка министарства Ан-Клер Лежандр. - Испорука војне опреме не представља такву врсту заједништва.

Немачки званичници додају, позивајући се на Повељу УН, да "тек упућивање војних трупа неке државе значи да је она у рату". Бербокова је, међутим, толико усталасала јавност да овакве млаке изјаве, које се позивају на општепозната документа, тешко могу да поправе ствар.

БОНУС ВИДЕО:

ЗА ЈАЧУ КОНТРОЛУ РУСИЈЕ: Нови НАТО "авакси" слетели на аеродом у Румунији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (21)

ТЕСЛИН НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ БИО ЧУВЕНИ АМЕРИКАНАЦ: Србин му помогао да реши важно животно питање