КРАЉ МОРА СТИЖЕ У УКРАЈИНУ: Британци помажу у потопу Руса

Новости онлајн

23. 01. 2023. у 09:34

РУСКА црноморска флота добила је још једног опасног противника. Украјина је јуче од Велике Британије добила хеликоптере које зову "убице подморница".

КРАЉ МОРА СТИЖЕ У УКРАЈИНУ: Британци помажу у потопу Руса

Фото Танјуг/АП

Реч је о хеликоптерима "вестланд си кинг", који су оспособљени за лоцирање и уништавање подморница, али и за трагање и спасавање, рано ваздушно упозоравање, као и транспорт људи и технике.

- Краљ мора из Уједињеног Краљевства стигао је у своје ново краљевство близу Црног мора у Украјини. Ово је моћно појачање за украјинску морнарицу. Наша сарадња ће се интензивирати - објавио је на Твитеру украјински министар одбране Алексиј Резников.

Он је такође захвалио британском министру одбране Бену Воласу на помоћи, уз напомену да ће "заједно заштитити море и копно широм Европе".

Резников, међутим, није навео колико је хеликоптера стигло, али је још раније британско министарство одбране саопштило да је обучило десет украјинских посада за управљање овим хеликоптерима.

Према незваничним информацијама, Кијев је до јуче добио три хеликоптера, који су до сада имали улогу помоћних хеликоптера у краљевској морнарици.

Иако су ове летилице имале превасходну улогу у потрагама и спасавању, није никакав проблем да се наоружају торпедима, дубинским бомбама и да се на њих уграде митраљези.

Претпоставља се да су хеликоптери из 771. морнаричке ваздушне ескадриле која је смештена на Корнволу.

На снимку који је објавио Резников види се "си кинг", варијанта сикорски С61, који је већ офарбан у националне боје и с ознаком украјинске морнаричке авијације. Видео приказује симулацију операције спасавања обореног пилота помоћу дизалице у хеликоптеру.

Да Москви није свеједно потврђују и речи председника руске думе Вјачеслава Володина.

- Снабдевање кијевског режима оружјем за напад довело би до глобалне катастрофе. Ако Вашингтон и земље НАТО пошаљу оружје које ће бити коришћено за нападе на мирне градове или покушај окупације наше земље, то би изазвало одмазду уз употребу снажнијег оружја - написао је Володин на свом налогу на мрежи Телеграм.

СПЕЦИФИКАЦИЈА СИ КИНГА

Посада: од два до четири члана

Капацитет: до 30 путника
Дужина: 17,02 м
Висина: 5,13 м
Тежина: 6.373 кг
Носивост: 3.334 кг
Максимална брзина: 267 км/х
Домет: 1.230 км
Максимална висина летења: 3.800 м
Наоружање: 4 торпеда стинг реј или 4 дубинске бомбе

Арестович: Украјина пропустила последњу шансу

Бивши саветник шефа кабинета председника Украјине Олексиј Арестович изјавио је јуче на свом Јутјуб каналу да Украјина неће моћи да победи у сукобу с Русијом.

- Ако сви мисле да ћемо гарантовано добити рат, онда је од 14. јануара то престало да буде сигурно. Погледајте оцену пољског председника Анджеја Дуде, који сумња да ће Украјина преживети - рекао је Арестович на Јутјуб каналу, наводећи да је пропуштена последња шанса за победу.

Он је приметио да је у његовој земљи почела борба за власт која ће у најкраћем року довести до пораза Украјине.

У Кијеву ухапшен заменик министра

Заменик украјинског министра инфраструктуре Васил Лозински ухапшен је због сумње да је проневерио средства намењена обнови оштећене инфраструктуре.

Он је оптужен да је остварио незакониту корист од 400.000 долара потписујући прецењене уговоре за куповину машине и опреме за обнову земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (4)

Како су се посвађали Славко Штимац и Бата Стојковић - Данило је потом свакога дана РАДИО ЈЕДНО ТЕ ИСТО