ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ: Западу 5. децембра прети историјски фијаско

Novosti online

03. 12. 2022. у 21:06

САД и њени европски савезници су у опасности од историјског фијаска у блиској будућности због свог плана да се боре против Русије, сматра аналитичар Питер Доран.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ: Западу 5. децембра прети историјски фијаско

Фото: ЕПА

Током протеклих неколико месеци, Сједињене Државе и чланице Г7 су расправљале о сложеном плану који има за циљ ограничавање прихода Русије од енергената. Као резултат тога, одлучено је да се уведе плафон цена нафте из Руске Федерације, који би требало да ступи на снагу 5. децембра. Према Дорану, Запад мора одмах да одустане од спровођења свог плана, иначе ће доживети историјски фијаско, преноси Хил.

Тренутно на светском енергетском тржишту практично нема слободне нафте. У том контексту, постоји велики ризик да ће, када амерички план да ограничи цене руских енергената, ступи на снагу 5. децембра, цене нафте нагло скочити.

Ситуацију отежава чињеница да истог дана почиње да важи ембарго ЕУ – забрана куповине руске нафте која се испоручује морем.

Експерт је приметио да чак и ако амерички план ограничења цену руске нафте некако функционише, Руска Федерација ће и даље добијати енормне приходе од продаје енергената. Цена вађења барела руске нафте је између 20 и 40 долара, што је знатно испод горње границе цена о којој се расправља на Западу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

И СРПСКИ ДЕЧАК ПОГИНУО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Мали Робин (8) страдао у мајчином загрљају