ДРЖИ СЕ ЈОШ БЕНКМАН-ФРИД: Необичан низ смрти и банкрота међу трговцима криптовалутама ове јесени

К. ЛАЛИЋ-СПИРКОВИЋ

04. 12. 2022. у 08:30

"ВИДИ, имао сам лош месец, остала ми само једна исправна кредитна картица. Не знам шта носи будућност", овако гласи можда најупечатљивија реченица из интервјуа Самјуела Бенкман-Фрида, оснивача и власника пропале "ФТКС крипто", који је дао Ендруу Росу, колумнисти "Њујорк тајмса".

ДРЖИ СЕ ЈОШ БЕНКМАН-ФРИД: Необичан низ смрти и банкрота међу  трговцима криптовалутама ове јесени

Фото АП

На самиту "Најугледније новине света", који је, сем пропалог Фрида, окупио Ларија Финка, шефа "Блек Рока", најмоћнијег инвестиционог фонда, Марка Закерберга ("Мета"), Џенет Елен, министарку финансија САД, уз, наравно, неизбежног Владимира Зеленског очекивало се да Фрид директно дође у Њујорк са Бахама на економски самит, али то се није догодило.

На питање да ли га брине кривична одговорност, замуцкујући је рекао: "Има времена и места да размишљам о себи и својој будућности. Мислим да то није то."

Бенкман је покушавао да Керолајн Елисон, бившу извршну директорку "Аламеде" и своју интимну пријатељицу, прогласи одговорном за пропаст.

Крипто-свет "тежак" око 900 милијарди долара никад у својој дванесетогодишњој историји није био у тежој позицији. Инвеститори су узнемирени не само због пада берзе тешке 32 милијарде долара.

Крипто милијардери, милионери и пионири посла умиру као на траци. У последњих месец дана чак троје њих отишло је са овог света под "крипто-околностима". Вјачелсав Таран је последњи у низу. Његов хеликоптер пао је 25. новембра. Пре њега умро је Тијантијан Куландер, док је Николај Мушегијан чак најавио своје убиство последњих дана октобра.

Руски милијардер Вјачеслав Таран (53) највећи је трговац криптовалутама који је изненада преминуо. Он је суоснивач трговачке и инвестиционе платформе "Либертекс", а погинуо је након што се његов хеликоптер мистериозно срушио у одмаралишту у близини Монака.

Вјачелсав Таран, Николај Мушегијан, Тијантијан Куландер, Фото Принтскрин / Јутјуб / Њујорк тајмс

Tekst potpisa

Занимљиво је приметити коинциденцију да је "један путник наводно отказао у последњем тренутку".

Ово је можда била само трагична околност, или...

Још два трговца криптовалутама изненада су преминула у овом необичном "јесењем низу".

Један је суоснивач истакнуте компаније за криптовалуте Тијантијан Куландер, суоснивач компаније за дигиталну имовину "Амбер груп" са седиштем у Хонгконгу. Имао је 30 година.

Компанија је потврдила вест у саопштењу, рекавши да је Тијантијан, такође познат као ТТ, "неочекивано преминуо у сну 23. новембра 2022. године".

Али баш као и Таран, Куландер је био један од најважнијих пионира индустрије криптовалута.

Први у "јесењем низу" био је 29-годишњи Николај Мушегијан, који је пронађен је мртав 28. октобра на плажи у Порторику.

У овом случају, Мушегијан је заправо унапред предвидео да ће ускоро бити убијен.

Бриљантни пионир криптовалута објавио је 28. октобра на "Твитеру" да ће га обавештајне агенције убити - и пронађен је мртав на плажи у Порторику неколико сати касније.

"ЦИА, Мосад и педо-елита воде неку врсту уцењивачке трговине сексом у Порторику и на Карипским острвима", написао је Мушегијан, програмер децентрализованих финансијских платформи заснованих на блокчејну, који је желео да оконча корупцију у глобалном банкарству.

- Наместиће ми лаптоп који је подметнула моја бивша девојка, која је била шпијун. Они ће ме мучити до смрти.

Самјуел Бенкман-Фрид, Фото Принтскрин / Јутјуб / Њујорк тајмс

Према реконструкцији догађаја, Мушегијан је напустио своју кућу на плажи вредну шест милиона долара у луксузној области Кондадо у Сан Хуану и кренуо у шетњу. Нешто после девет сати ујутру, сурфер је у близини плаже Ешфорд открио Мушегијаново тело у таласима - известио је "Њујорк пост".

ВЕЛИКИ "ПУШАЧ ТРАВЕ"

Особа која је годинама добро познавала Мушегијана, све док се нису посвађали пре две године, рекла је да је програмер био "веома веома паметан", али да је такође патио од екстремних напада параноје.

"Имао је психичких проблема", рекао је извор, који је желео да остане анониман.

"Повремено је посећивао психијатра. Пушио је много траве. Огромна количина."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирене за ваздушну опасност одјекују у неколико украјинских области