ДОСТА НАОРУЖАВАЊА УКРАЈИНЕ: Више од половине Немаца не подржава однос владе према операцији Русије

К. Л. С.

29. 11. 2022. у 09:29

ИЗНЕНАДНИ заокрет Берлина, којим је преусмерио у Украјину ПВО системе "Патриот" и авионе "еврофајтер", намењене првобитно Пољској, додао је уље на ватру незадовољства грађана Немачке који се већински противе да Немачка војно опрема Украјину.

ДОСТА НАОРУЖАВАЊА УКРАЈИНЕ: Више од половине Немаца не подржава однос владе према операцији Русије

Фото: АП

Преко 70 одсто Немаца, наиме, изјаснило се против војне подршке Украјини, показују најновија истраживања "Дојчланд тренда".

Немци су у све већем страху од сиромаштва и сматрају да њихова влада треба да се бави унутрашњом ситуацијом, енегретском кризом и поскупљењима и пружи већу помоћ грађанима, уместо што јој је фокус на специјалну операцију Русије у Украјини. Они, истина, подржавају Украјинце, али не и војно опремање Украјине и отворено супротстављање Русији.

Најновије репрезентативно испитивање јавног мњења "Дојчланд тренда" показује да 57 одсто грађана Немачке не подржава однос владе према специјалној операцији Русије у Украјини. За нијансу мањи проценат, 56 одсто испитаних, боји се да би Немачка својим поступцима могла да буде директно увучена у специјалну операцију Русије у Украјини и да би могао избити светски рат. Све већи је број Немаца који се нада да ће њихова влада почети да изражава макар уздржаност, насупрот тренутном отвореном противљењу Русији.

Незадовољство владом у Немачкој, иначе, расте у свим областима. Суочени са немилосрдном инфлацијом која је, према подацима из октобра, премашила 10 процената, што је највише у последњих 70 година, грађани Немачке су принуђени да ограниче своју потрошњу.

Најпре су смањивали трошкове за одевне предмете. А сада, како показују најновија истраживања Института за економске и друштвене науке (ВСИ), преко две трећине испитаника има месечна примања којима је немогуће истовремено подмирити и режијске трошкове, и храну.

Бетина Колрауш, директорка Института за друштвене науке (ВСИ), оцењује за немачки Дојче веле да је неизбежна економска поларизација између сиромашних и богатих грађана Немачке. Она сматра да ће та поларизација имати тенденцију раста.

Речју, како се економска ситуација у Немачкој погоршава, све већи је број незадовољних грађана, док се смањује број оних који подржавају владу. Грађани Немачке сматрају да влада треба да се бави унутрашњом кризом, сиромаштвом у експанзији, проблемима везаним за енергетику, и поскупљењима, а да повећа помоћ становништу, уместо што војно помаже Украјини.

Лафонтен: Вашингтон све квари

Бивши председник Социјалдемократске партије Немачке Оскар Лафонтен оштро је критиковао Америку рекавши да су од почетка сукоба на Мајдану 2014. године Американци потпиривали конфликт због својих економских интереса. "Вашингтон је успео да поквари односе Русије са Европом и истовремено је побеђен геополитички противник Немачка. Сада је политика ЕУ у рукама САД", објаснио је Лафонтен.

(Б. В.)

Шалови и џемпери у Бундестагу

Посланици у немачком парламенту се боре да се загреју на радним местима, наводи "Шпигл". Док Бундестаг смањује потрошњу енергије усред кризе, неки посланици су се жалили да такви услови стварају здравствене разлике. У чланку "Ледено доба у парламенту", недељеник наводи да неки посланици носе џемпере испод сакоа, а управо тако се појавио министар здравља Карл Лаутербах. Носе и шалове у канцеларајима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (3)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну