"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

Новости онлине

05. 10. 2022. у 17:47

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

Фото: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Обраћајући се званичницима и члановима Конзервативне странке на годишњем конгресу у Бирмингему, на који су сенку бациле интерне заваде и политичка конфузија, Трасова је покушала да увери инвеститоре да ће њен план поновно покренути економски раст и ујединити подељену земљу. 

Критичари су је брзо прекинули упитавши ко је гласао за тако радикалне промене, што је разљутило премијерку, а и публику.

- Окупили смо се у кључном тренутку за Уједињено Краљевство. Ово су олујна времена - рекла је, споменувши пандемију ковида-19, рат у Украјини и смрт краљице Елизабете ИИ

- У таквим тешким временима, морамо упрегнути снаге. Одлучна сам да покренем Британију, да нас проведем кроз олују и поставим на снажније темеље - рекла је она.

Конференција, на којој је Лиз Трас требала да слави што је у септембру постала премијерка, претворила се у ноћу мору након што је најавила нову економску политику која је изазвала кризу поверења међу инвеститорима.

Покушај да смањи порезе за 45 милијарди фунти и повећа владину потрошњу изазвао је потрес на тржиштима и могао би узроковати пораз странке на изборима.

Морала је да одустане од укидања највише стопе пореза на доходак од 45 посто, а потом су је отворено напали званичници и министри због других политичких подручја, што јако одудара од дисциплине која се могла видети прошле недеље на конференцији опозиционе Лабуристичке странке.

Када је Трасова почела да говори, двоје климатских активиста из Гринписа подигло је натпис са питањем "Ко је гласао за ово?", позивајући се на чињеницу да Трасова зацртава радикално другачији смер за земљу након што ју је изабрало 170.000 чланова странке, а не јавност. 

(Вечерњи лист"

БОНУС ВИДЕО: БОНД, ЏЕЈМС БОНД - Пре 60 година снимљен први филм о „агенту 007“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ПОСЛЕ ПОРАЗА: Савић упутио поруку Митровићу