НЕМЦИ ГУБЕ ВОЉУ ЗА РАДОМ: На посао иду само зато што морају

Novosti online

02. 10. 2022. у 18:57

СВЕ више људи у Немачкој није расположено да ради и на посао иде само зато што мора, показали су резултати анкета, пише "Дпа".

НЕМЦИ ГУБЕ ВОЉУ ЗА РАДОМ: На посао иду само зато што морају

Фото: Shutterstock/Илустрација

Скоро половина запослених, њих 48 одсто, жели да пређе на скраћено радно време у договору с послодавцем, пише "Дпа".

Више од половине испитаних рекло је да би напустило посао.

Чак 56 одсто рекло је да је спремно да одмах напусти посао – али не може јер су принуђени да раде из финансијских разлога.

Подаци су резултат годишње студије института „ЈуГав“, а саопштили су их наручиоци из осигурања ХДИ.

У јуну и јулу анкетиран је 3.891 запослени, старији од 15 година.

Пре пандемије, 2019. године само 41 одсто испитаника је рекло да би престало да ради у случају да има довољно новца.

Више од три четвртине њих је изјавило да подржава увођење четвородневне радне недеље у својој компанији, али велика већина уз одговарајућу плату.

Посвећеност послу све мања међу младима.

 - Према резултатима нашег истраживања, нарочито млади запослени у Немачкој желе више слободе на радном месту - истакао је директор осигурања ХДИ.

Очекивања запослених су у супротности са захтевима тржишта рада.

Према подацима Института за истраживање тржишта рада и занимања, у другом кварталу ове године било је 1,9 милиона слободних радних места, више него било када од почетка истраживања.

Кадровска ситуација у здравственим и установама за негу је напета, али и у занатству и ИТ индустрији има много слободних радних места.

Немачка разматра да државним службеницима ове зиме уведе рад од куће, због погоршања енергетске кризе, пренели су медији у тој земљи.

Како преноси "Бизнис инсајдер", на недавном састанку федералног министарства енергетике, један од предлога био је обавезан рад од куће за државне службенике ове зиме, док је већина министарстава наводно изнела примедбе на те планове.

На састанку је такође било речи о ограничавању температуре на максималних 19 степени, преносе медији. Уколико би некоме било превише хладно, било би му дозвољено да ради од куће.

Иначе, планови о мерама уштеде енергије у јавним зградама спроводе се на предлог министра економије и енергетике Роберта Хабека, пренео је „Биз лајф“.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

УТЕХА ЗА ПИКСИЈА: Ћерка селектора после утакмице објавила дирљиву слику