ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА САДА ЛЕТИ У ВАЗДУХ: Диверзија се најчешће помиње као узрок оштећења "Северног тока", али ко је то урадио још није јасно

Б. Влаховић - дописник из Москве

29. 09. 2022. у 07:39

ЗБОГ диверзије на гасоводима "Северни ток 1" и "Северни ток 2", у ваздух ће отићи више од две милијарде долара. Толика је вредност гаса који се налазио у гасоводима, а који сада цури и излази на површину мора.

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА САДА ЛЕТИ У ВАЗДУХ: Диверзија се најчешће помиње као узрок оштећења Северног тока, али ко је то урадио још није јасно

Фото АП

У цевима је био гас под притиском од 300 бара и ако се помножи та количина са садашњом ценом на тржишту - две хиљаде долара за хиљаду кубика - добија се сума укупног губитка од 2,16 милијарди долара.

Московски експерти кажу да по томе којом снагом и брзином шикља гас на површину мора може да се закључи да је на гасоводу била организована диверзија. Тако мисле и у Данској. Оператори гасовода "Норд стрим АГ" приметили су пад притиска 26. септембра.

Касније су се појавили снимци шикљања гаса код данског острва Борнохолм у Балтичком мору. Данска енергетска управа је оценила, по снази, да гас цури из велике рупе, а не из пукотине. А сеизмолог Борн Лунд са универзитета у Упсали у Шведској, рекао је да су у недељу и понедељак увече регистроване две експлозије снаге око сто килограма тротила.

Фото АП

Први дипломата ЕУ Ђозеп Борељ изјавио је да је на гасоводима била диверзија, а еврокомесарка Урсула фон дер Лајен је рекла да је потребна истрага како би се открило ко је то направио.

Бивши министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски се после инцидента на руским гасоводима, захвалио Америци и тако индиректно изнео свој став ко је заслужан за елиминацију "Гаспрома" као конкурента на европском гасном тржишту. "Мала ствар, али толико радости. Хвала, САД", објавио је он на "Твитеру". Сикорски је цитирао претњу председника Бајдена који је у фебруару ове године говорио како ће уништити руски гасовод ако руске трупе буду прешле украјинску границу.

Истовремено, амерички државни секретар Ентони Блинкен тврди како инцидент код данског острва Борнхолм никоме не одговара. У Москви не мисле тако већ сматрају да управо Америци одговара да се са европског гасног тржишта елиминише Русија као продавац јефтинијег гаса. Руски војни експерти су јединствени у оцени да су диверзију могли направити Американци или Британци, као и Пољаци уз помоћ западних велесила.

Цеви руских гасовода на Балтику у близини данског острва налазе се на дубини од 50 до 100 метара. Наравно да специјално обученим људима није проблем да се спусте на дно и поставе експлозив. У Бриселу тврди да за анализу треба доста времена, а за поправку гасовода неколико месеци. Немачка влада намерава да спроведе своју истрагу. У Берлину сматрају да се ради о диверзији на гасоводима.

Европа сада руски гас може да добија преко Украјине и Балкана. Од 1. октобра почеће да ради гасовод "Балтик пајп" који ће транспортовати гас из Норвешке преко Данске до Пољске.

Фото АП

КОРОЗИЈА

НЕМАЧКЕ безбедносне агенције кажу да би систем "Северни ток" могао да постане заувек неупотребљив након ове хаварије. Наиме, уколико се проблем цурења из две линије гасовода брзо не реши, велике количине слане воде могле би да продру у гасоводне цеви и изазову корозију.

ВОЈНИ МАНЕВРИ

У ОБЛАСТИ где се догодила диверзија у последње време налазила се група америчких војних бродова. Хеликоптери су кружили у близини данског острва Борнхолм. На последњим војним маневрима на Балтику "Балтопс 22", били су коришћени подводни ударни апарати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВИТАЛАН У 92. ГОДИНИ: Радош објавио слику са ОЦЕМ - видите колико личе (ФОТО)