СТРАНЕ ДРЖАВЕ УМЕШАНЕ У САБОТАЖУ? Шведски безбедњаци преузели истрагу експлозија гасовода Северни ток 1 и 2

П. З. С. / риа.ру

28. 09. 2022. у 17:48

ИСТРАГА о цурењу гаса из гасовода Северни ток у Шведској пребачена је на службу безбедности, пошто случај може бити усмерен на шведске интересе, није искључена умешаност страних држава, наводи се у саопштењу Службе безбедности.

СТРАНЕ ДРЖАВЕ УМЕШАНЕ  У САБОТАЖУ? Шведски безбедњаци преузели истрагу експлозија гасовода Северни ток 1 и 2

Фото АП

-Шведска служба безбедности преузела је од шведске полиције кривичну истрагу о догађајима у Северном току. Злочин који се тренутно истражује је груба саботажа. Истрагу води шведска служба безбедности, јер би то могло да буде озбиљнан злочин, који, бар донекле, погађа интересе Шведске, а не може се искључити да иза случаја стоје стране силе, наводи се у саопштењу.

У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на Северном току и једно на Северном току 2 код острва Борнхолм.

Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу. Данске власти су обавестиле Русију да су забележене експлозије на местима цурења. Оператер Северног тока, Норд Стрим АГ, саопштио је да су инциденти на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време поправке.

БОНУС ВИДЕО - ИЗГРАДЊА ГАСОВОДА СРБИЈА-БУГАРСКА: Премијерка Брнабић присуствовала почетку радова

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ОДМАХ ГА БАЦИТЕ У СМЕЋЕ: Ево зашто не треба да се чува картон од јаја